Sjå egen fagartikkel for mere utførlig beskriving og oppsummering av situasjonen.

Tidlig såing (april) og mye frodig åker, har også gitt et stort behov for vekstregulering. Med åker som snart er i begynnende skyting, er det berre tida og veien for å gjennomføre ønska vekstregulering.

I seint sådd åker (etter 17. mai), er situasjonen mye meire blanda. Noe står veldig bra, og noe er sterkt prega av nedbøren.


Vekstregulering

Moddus M og Trimaxx har best effekt når de blir bruka i strekkingsfasen, og siste frist er når flaggbladet er under utvikling. Cerone skal brukes fra flaggbladet er under utvikling og fram til en ser snerp. I tillegg har Norgesfôr Medax Max.

Stråkorting (vekstregulering) etter begynnende skyting har ingen effekt på strålengda.

Skjermbilde 2021 02 20 094902
Bruk største dose tidlig i bruksområdet. Reduser dosen med 20-30 % når det blir blanda med soppmiddel.

Soppsjukdommer i bygg

Alle prognoser tilsier stor risiko for at det kan bli sterke angrep av bladflekksopper og spragleflekk. Men det er lite å sjå i skrivende stund. Velg derfor middel med god forebyggende effekt. Det er fleire middel å velge i, og ingen klar rangering mellom de beste. Aviator Xpro, Sitra Xpro, Elatus Era, og Delaro Plus Pack har alle god effekt mot det meste. Litt bak kommer Proline og Delaro.

Dosevalg

Ta utgangspunkt i ¾ dose og juster opp og ned etter forkultur, veksttid og frodigheit.

Soppsjukdommer i vårkveite

Det er samme situasjon som i bygg, dvs. stor risiko for sterke sjukdomsangrep av kveiteaksprikk og begynnende angrep av mjøldogg. Mange har ennå tid til todelt dose. Ta med soppmiddel sammen med stråkortinga. Aktuelle soppmiddel er Delaro, Proline og Bumper. Bruk 30 ml ved første sprøyting.

Hovedbekjempinga utføres ved(etter) skyting. Dersom en bruker Delaro ved 1. sprøyting bør (skal) en ikke bruke Delaro eller Comet i 2, sprøyting for å redusere risikoen for å utvikle strobilurinresistens. Da er Aviator Xpro, Siltra Xpro og Elatus Era veldig gode valg. Frodig åker gir grunnlag for store avlinger og trenger stor nok dose. Om værtypen holder fram er ¾ dose eller full dose et godt valg.

Gulrust

Ikke observert i Trøndelag til nå. Følg med i åkeren

Insekt

Ingen angrep som tilsier et generelt sprøytebehov. Følg med utviklinga framover, særlig i kveite.

Havrebrunflekk

Gjør sjelden stor nok skade til å tilråd utstrakt bruk av soppmiddel. For såkorndyrkere med havre etter havre, er det større risiko for sterke angrep. Sjekk situasjonen i egen åker og vær oppmerksom på forvekslingsmuligheter med bakterioseangrep.

N-tap i seint sådd korn

En del åker som ble sådd både 8-9. mai og etter 17. mai, er prega av nedbøren. Kort tid mellom såing og mye nedbør auker risikoen for nedvasking eller denitrifikasjon og tap av nitrogen til lufta.

VIPS ligger Nitrogenkalkulatoren som er et godt hjelpemiddel til å sjekke effekten av været på nitrogengjødslinga. Ved å legge inn såtid, N-gjødsling, normal N-mineralisering (= 3 kg) jordart og klimastasjon kan en gjøre sin egen beregning.

For områder med Kvithamar som målestasjon, viser beregninga at det på sandjord blir mangel på 4 kg N, dersom det ble gjødsla med 11 kg N ved såing og en forventer 500 kg pr dekar i avling. På siltjord gir ei tilsvarende beregning 2 kg N i mangel.

Enkelt oppsummert betyr det at planlagt delgjødsling bør gjøres så snart som mulig og at en bør gjøre ei vurdering av behovet for å gi noe mere nitrogen i delgjødslinga enn planlagt.