Vær realistisk på forventa avling. I salgsproduksjoner har man gjerne bedre oversikt enn i grovfôr der telling, veiing og tørrstoffinnhold nå er viktigere enn noen gang. Ikke sett forventa avling høyt i håp om at du skal få den avlinga hvis du aldri oppnår den! Verktøy som null- og maksruter, N-tester og satellittbilder være til hjelp med å anslå faktisk behov for nitrogen i sesongen.

PRESISJONSGJØDSLING

Mange ønsker å bruke samme gjødseltype over store arealer, med til dels stor variasjon i næringsinnholdet i jorda. For 2022 vil du ha godt betalt for å skifte gjødseltype dersom beregningene i gjødslingsplanen tilsier det. Om en ikke har det selv, kan man vurdere å leie inn gjødsling med GPS. Mineralgjødselspredning er normalt en lite kostbar tjeneste å leie inn dersom jobben kan gjøres til ønsket tid. Med en seksjonsstyrt spreder unngår man langt på vei at det gjødsles dobbelt på vendeteig og i kiler. Derfor vil det være mer lønnsomt med presisjonsgjødsling desto mer overlapp en normalt har på arealene. Det kan fort være snakk om 10 % besparelse på gjødsel.

Gjodsling foto Truls Hansen
Foto: Truls O.T. Hansen

VURDER BEHOVET FOR FOSFOR OG KALIUM

2022 blir ikke året for å bygge opp fosforreservene i jorda. Hoveddelen av plantens fosforopptak skjer fra jordens reserver dersom fosforinnholdet i jorda er middels eller høyt. Tilgjengelighet av jordens fosfor styres stor grad av jordtemperatur. Kulturer som trenger rask vekststart mens jorda ennå er kald, har ofte behov for fosfortilførsel. Noe underdekning av P og K et enkelt år gir sjeldent store avlingsutslag på godt oppgjødsla leir- eller morenejord. På skarp sandjord med små kaliumreserver vil det raskere kunne bli nedgang. Gammel eng har ofte lite lettløselig kalium. Bruk NS-gjødsel i kombinasjon med husdyrgjødsel.

SØRG FOR OPTIMAL PH

Lav pH reduserer opptak og utnyttelse av mange næringsstoff. På et skifte med pH 5,5 vil bare om lag 70 % av tilført gjødsel utnyttes! Kalk som harves inn i såbeddet gir effekt
samme året. Vær tidlig ute med bestilling, så er sjansene for å få det spredd under tørre forhold eller på tele større.

Kalkin Franzefoss
Foto: Franzefoss

DYRK SELVFORSYNTE VEKSTER

Erter og åkerbønner har lite eller ingen behov for gjødsel. 30% belgvekster på en gård gir i praksis 30% reduser gjødselbehov. Med nye sorter har vi sett at åkerbønner kan dyrkes i de fleste kornområdene på Østlandet. Og det blir behov for norskprodusert protein! Det kan være lurt å være tidlig ute med bestilling av såfrø, for etterspørselen vil nok også være stor i nabolandene vi importerer såfrø fra.

Belgvekster Svein Ivar
Foto: Svein Ivar Ånestad

UNDERKULTUR I KORN

Vårsådd underkultur av kvitkløver vil kunne gi gjødselvirkning påfølgende vekstsesong tilsvarende to til fire kilo nitrogen per dekar. Har du ikke hatt underkultur før, vil du altså ikke få gevinst av underkultur første året. Kanskje 2022 er året for å starte med underkultur, for så å høste av det som årene som kommer.

Underkultur Klover Hege Sundet
Foto: Hege Sundet

TILBAKEFØRING AV HALM

Dette er litt seint å komme med nå, men tenk også på det til neste år. Tilbakeført halm gir både litt mindre fosforbehov og opptil 2-3 kg mindre kaliumbehov per dekar.

DELGJØDSLING

Ved å redusere mengden nitrogengjødsel til korn ved såing reduseres også risikoen for utvasking av nitrogen etter såing, spesielt på lettere jord. I flere av de siste årene har det blitt vasket ut store mengder nitrogen etter mye nedbør i mai. Delt gjødsling gir større muligheter til å tilpasse næringstilførselen til vær- og vekstforholdene.


GJØDSLE ETTER ØKONOMISK NORM

I 2008 steg også gjødselprisene til omtrent dobbelt nivå. Bioforsk (nå NIBIO) regnet den gang ut at det var økonomisk lønnsomt å redusere nitrogengjødslingen i korn med 1,5-3 kg, avhengig av kornart og jordtype. En kan også vurdere om det er verdt å gjødsle for proteinkravet i høsthvete, dersom avlingspotensialet er stort.

REDUSER GJØDSLINGA ETTER KLØVERINNHOLD I ENGA

Enga bør gjødsles tidlig. Det gjelder både om våren og raskt etter slått. Det sikrer god gjødselutnyttelse. Ved kløverinnhold over 10 % kan du knipe på N-mengden uten å tape avling. Vi sier ofte 3 kg N/daa ned pr 10 % kløver. Vurder derfor kløvermengden i enga! Innsåing av kløver er også et alternativ. Kløver er ett av de letteste frø å så inn i etablert eng.

OPTIMAL HUSDYRGJØDSELUTNYTTELSE

Sjekk næringsinnhold med analyse av husdyrgjødsla, særlig er dette viktig på gårder som bruker møkk på store deler av arealet. Det kan være stor variasjon i næringsinnhold mellom gårder. Kanskje er den mer næringsrik enn du tror?

Dekk først og fremst fosforbehovet gjennom møkka, deretter kalium hvis du har nok møkk. Prøv slik å fordele husdyrgjødsla over et enda større areal enn før. Hovedmengden av husdyrgjødsel bør brukes tidlig i vekstsesongen da det er størst behov for fosfor og kalium da. Der det er spredd mye husdyrgjødsel tidligere, kan en i større grad redusere fosfor- og kaliumtildelinga ett år. Prioriter heller husdyrgjødsel på jord med lave P- og K-tall og på eldre eng der kalium i jorda tappes mye og blir lavt.

Forutsatt at møkka er egna til å spre på grasmark er det kun ved bruk av slepeslanger at det er aktuelt å øke vanntilsetning. Bruk av stripespredere på eng og umiddelbar nedmolding i åpenåker blir også enda viktigere enn før. Sauebruk med sau på strekkmetall har mye å hente på å bruke husdyrgjødsel også oppå eng, enten ved vanninnblanding eller ved god fordeling av relativt små mengder fastmøkk pr dekar. Det er økonomisk lønnsomt å blande inn nok vatn til at møkka blir egna til å nyttes på grasmark. Store mengder husdyrgjødsel i åpenåker fører ofte til mindre møkk til enga og dermed høyere innkjøpskostnader på mineralgjødsel.

Bruk også fôranalyser til kontroll av gjødslinga, gjerne i kontakt med gjødslingsplanlegger. Mineralanalyse øker sikkerheten.

Husdyrgjodselspredning Svein Ivar
Foto: Svein Ivar Ånestad