Er jorden lagelig til bearbeiding ?

21.04.2012 (Oppdatert: 26.01.2016) Gunnar Schmidt

Ofte er det for mye fukt i jorden bare få cm i dybden i pløyesjiktet, selv om overflaten er lys. På bildet ser overflaten (nesten) grei ut ved spaden, men i bakgrunnen ses det tydeligt at det er for mye fukt i topsjiktet.


Hele pløyesjiktet må være lagelig før man begynner på vårarbeidet.

Maskinteknikk, Melding nr 2/2012:
Les om hvordan du sjekker ut om jorden er lagelig for bearbeiding, litt om den optimale jordstrukturen, om ulike situasjoner for opptørking, og endelig litt om bløte søk og flekker. 
Hvis man bearbeider jorden, når den er for fuktig eller våt, gir det striper, der hvor hjulene har kjørt. I disse stripene blir avligen redusert. Derfor er det målet å unngå slike striber !
Les mer i meldingen her.

 

 

Hvordan oppsto stripene i kornåkeren ?
Det spørsmålet måtte mange stille seg i 2011 Les om årsaken, og sammenhengen imellom ulike faktorer.

Striper i åkeren kommer av 2 ting, oftest i kombinasjon med hverandre: Dels på grunn av at det blir kjørt på jorden, når innholdet av fukt og vann er for høyt, og dels...
Les mer i Maskinteknik, Melding 1/2012. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.