Velg riktig filtermateriale over grøftene!

06.09.2012 (Oppdatert: 26.01.2016) Bjørn Lilleeng

Ved å sikte det en har tenkt å bruke over grøftene, kan en få kartlagt hvor godt materialet er som filter. Dette kan gjøres på Eurofins eller kanskje kan en lokal grusleverandør gjøre dette for deg

Filtermateriale fra Haugagruva, Vinstra sortert. Foto: Bjørn Lilleeng

For at grøftene skal virke i minst 30 år er det viktig å velge riktig filtermateriale over grøftene. Brødrene Haugen, Vinstra selger filtermateriale veldig billig, men er det egnet? For å få svar på dette ba vi dem å sikte den fraksjonen de kaller 0 - 10 mm. Bildet over viser de enkelte frasjonene.

Til hjelp for å vurdere om materialet er egnet som filter har vi et såkalt "sikteanalysekurve" Hvis de holder seg innen normene kan det anbefales. Stor var vår spenning hvordan materialet fra Haugagruva kom ut.

Øverst fra venstre mot høyre ser vi:

  1.  Større enn 11,2 m      1,5 % 
  2. 8 - 11 mm                         6 %
  3.  4-  8 mm                         19 %
  4.  2 -4 mm                          13 %

Nederst til høyre viser fraksjonen som er finere enn 0,06 mm. Den utgjør 4 %. Noe av dette er så fint at det kalles silt.

Konklusjon:

Fraksjonen 0 - 10 mm i Haugagruva er helt grei som filtermateriale. Hvis en kunne ønsket seg noe er at det aller største steinene og den fineste frasjonen kunne hav vært siktet bort.

Denne fraksjonen er lite anvendbar annet enn som fyllmasse og som filter. Den er rimelig og koster bare 1/3 i forhold til singel.... Valget er derfor klart: Brukt det billigste og ikke det dyreste og dårligste!!Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.