Westerwoldsk raigras

20.10.2014 (Oppdatert: 26.01.2016) Bjørn Lilleeng

«Barspektra» raigras ble i 2014 erstattet med andre sorter. I Midtdalen er sortene Loland og Pollanum solgt av Felleskjøpet. Strand solgte sortene Bartigra og Swala. Svala er en ny svensk sort. Tidligere har vi hørt at forskjellene mellom raigrassorter er små. Er dette er sant?

Barspektra var en god og yterik sort. Produksjonen av sorten er stanset og foredleren satser på den nye sorten «Bartigra». Sist vinter var det vanskelig å få tak i frø av Westerwoldsk raigras. Det er ikke sikkert at Loland var et godt valg.

              For at en sort skal bli anbefalt godkjent, må den være bedre enn konkurrerende sorter. Sorten Pollanum var ikke vesentlig bedre enn de andre sortene, og ble ikke godkjent.

 

Lokale erfaringer

Noen av våre medlemmer synes at gamle Barspektra ga ei bedre avling enn sortene «Lolan» og Pollanum. Tilbakemeldingene er at de nye sortene busker seg dårligere, er mer kortvokste og ikke minst at de tåler dårligere å bli kjørt på. Mange klager på dårlig gjenvekst i hjulsporene etter 1.slått.

              Årsaken til at noen synes de nye sortene er dårligere enn de gamle, kan skyldes vekstforholdene i 2014. Dersom resultatene av verdiprøvinga viser noe annet, vil komme tilbake til dette. Det som er viktig for raigras er jevn vasstilgang. Riktig bruk av vatningsanlegget er derfor sentralt.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.