Lokale

Halmberging

22.08.2019

For halm til fôr er anbefalt dosering av ammoniakk 2-3 prosent av totalvekten av ballen. Tørr halm betyr mye for mengden ammoniakk som brukes.

Les mer ›

Når kan du bruke nyhøsta fôr ?

18.07.2019 (Oppdatert: 05.08.2019)

Inniblant er det aktuelt å gå løs på ganske nyhøsta grovfôr, som nå i 2019 når vinterlageret gikk tom tidligere enn vanlig.

Les mer ›

Bør helgrøde av hvete valses til NRF-kyr?

16.07.2019 (Oppdatert: 13.08.2019)

Det er kjent at fullmodne, hele korn fordøyes dårligere av storfe enn valset eller malt korn. Hvorvidt dette også gjelder for korn høstet før fullmodning har vært usikkert.

Les mer ›

Aktuelt å endre slåttestrategi ?

13.07.2019 (Oppdatert: 16.07.2019)

Mange fikk utsatt 1.slåtten og sitter nå med bra volum, men moderat kvalitet. Kan og bør du nå satse på høgenergifôr i 2. og 3.slått ?

Les mer ›

Ha fokus på tørrstoffprosenten når du velger ensileringsmiddel

03.04.2019

Mye grovfôr blir høsta med så høgt tørrstoffinnhold at tilsatt ensileringsmiddel bør ha virkning mot varmgang. Mot mugg er det viktigst å minimalisere oksygentilgang, det vil si bruke nok plast.

Les mer ›

Tørt fôr, med normalt protein, men redusert energiverdi

30.11.2018 (Oppdatert: 21.12.2018)

Artikkel oppdatert med statistikk pr 17.desember. Grovfôret fra Innlandet i 2018 er langt tørrere enn vanlig, tørrere enn normalt ønskelig, men kanskje riktig i år med tanke på apetitt og vomfylling.

Les mer ›

Slik disponerer du grovfôr til drøvtyggere

18.10.2018

I et år med lite grovfôr er det nødvendig å ha en plan på hvilke dyregrupper som krever god grovfôrtilgang, og hvem som kan få restriktiv tildeling.

Les mer ›

Vurderinger rundt sisteslått

31.08.2018

2018 har vært et spesielt år og veksten har variert ettersom nedbøren har kommet eller ikke.

Les mer ›

Rasjonell fôrproduksjon i fjellet

19.12.2017

Med avlinger på 650 FEm per dekar representerer grovfôrarealet i fjellet ein betydeleg ressurs for mange grovfôrprodusentar.

Les mer ›

Tid for fôrprøvetaking og balleveging

29.09.2017

Vekstsesongen nærmer seg slutten, og det er tid for å tenke innefôring og kartlegge kvalitet og mengde grovfôr du rår over.

Les mer ›

Avling og kvalitet i fjellfôr

31.03.2016

To forsøksfelt med ulike høstetider ble gjennomført på ca 920 moh i 2015. Beste høstetid for fjellfôr var ved ca 550 døgngrader etter vekststart, tilsvarende to måneder i Gålå-området i 2015.

Les mer ›

Heilgrøde - aktuelt i Gudbrandsdalen

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Gode erfaringar med rundballeensilering gjer at fleire kan og bør vurdere heilgrøde som ein del av grovfôret.

Les mer ›

Surfôrtolken - for bedre fôrvurdering

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Med Surfôrtolken henter vi ut de viktigste resultatene fra fôranalysebeviset, får ut en praktisk kommentar til hvert resultat og gir ei helhetsvurdering av fôrkvaliteten.

Les mer ›

Årets grovfôrkvalitet

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Analyser av årets surfôrprøver fra Gudbrandsdalen viser om lag samme kvalitet i 1.slått som 2014, men klart bedre 2.slått enn 2014. Gjennomsnittsresultatene viser praktisk talt lik kvalitet i 1. og 2.

Les mer ›

Fôrprøver og rundballeveging

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Kunnskap om kvalitet og mengde grovfôr er grunnleggende, både i egen besetning og ved omsetning. Særlig ved problem i fjøset kan fôranalyse være vesentlig både for årsak og tiltak.

Les mer ›

Mye fôr, men dårligere kvalitet enn norkalt?

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Kvaliteten på årets grovfôr ble tatt opp i Bondebladet den 13. november. Hovedpoenget her var at flere ikke klarer å opprettholde produksjonen av mjølk eller kjøtt.

Les mer ›

Grovfôr uten sporer

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Sporeproblemer stammer ofte fra ei dårlig våronn. Jord, husdyrgjødsel og planterester er tre potensielle kilder.

Les mer ›

Veiledning til beiting

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

I norsk mjølkeproduksjon er det et krav om at kyrne skal gå ute. Dermed kan mye av fôret tas opp på beite i sommerhalvåret.

Les mer ›

Presentasjoner fra grovfôrmøtet på Blæstad

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Her har jeg lagt ut presentasjonene til Sverre Heggset som besøkte oss på Blæstad den 3. april. Dagen og kvelden ble godt besøkt, vi talte opp til nesten 100 fremmøte totalt.

Les mer ›

Testing av fôrkvalitet etter flaumen i Gudbrandsdalen

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Norsk Landbruksrådgiving tok i samarbeid med Tine ut prøver av rundballer hos interesserte gardbrukere der flomvatnet fra Pinseflommen i 2011 hadde lagt igjen sand og slam på jord og planter.

Les mer ›
Forrige side 1 2 Neste side


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.