Lokale

Traff du med enggjødslinga di i år?

01.10.2020 (Oppdatert: 04.10.2020)

Ved å ta ut grovfôrprøver med mineralanalyse kan du få svaret på hva fôret inneholder og om hvor godt du traff med gjødslinga.

Les mer ›

Bedre fôrkvalitet enn frykta

04.09.2020 (Oppdatert: 03.12.2020)

Oppdatering per 30.november: Med analyser av nær 1450 prøver totalt fra de to første slåttene kan vi slå fast at gjennomsnittskvaliteten er litt bedre enn frykta.

Les mer ›

Store usynlig ensileringstap

15.09.2020

Usynlige tap av tørrstoff, energi og protein er som regel større enn de vi ser og kasserer. En femtedel av innlagt grønnmasse kan være tapt før utfôring.

Les mer ›

Korn slått som grønnfôr eller helgrøde

03.07.2020 (Oppdatert: 07.07.2020)

Tidlig og rask utvikling gjør at de tidlige områdene av Innlandet snart er tid for å vurdere om det skal bli grønnfôr av strukturkvalitet eller helgrøde, mens de seinere har muligheten til å ta en "graskvalitet" av grønnfôret.

Les mer ›

Følg graskvaliteten i Innlandet

07.06.2020 (Oppdatert: 07.07.2020)

Våre årlige prognosehøstinger starta 25.mai, og årets første slått nærmer seg slutten, utenom fjellareal. Oppdatert med siste resultater 7.juli.

Les mer ›

Store grovfôravlinger, men låg kvalitet

07.11.2019

Hovedinntrykket fra grovfôrsesongen i Innlandet er at fôrlagrene er fylt opp, men med en kvalitet som kan begrense tilvekst og mjølkeytelse.

Les mer ›

Halmberging

22.08.2019 (Oppdatert: 21.08.2020)

For halm til fôr er anbefalt dosering av ammoniakk 2-3 prosent av totalvekten av ballen. Tørr halm betyr mye for mengden ammoniakk som brukes.

Les mer ›

Når kan du bruke nyhøsta fôr ?

18.07.2019 (Oppdatert: 05.08.2019)

Inniblant er det aktuelt å gå løs på ganske nyhøsta grovfôr, som nå i 2019 når vinterlageret gikk tom tidligere enn vanlig.

Les mer ›

Bør helgrøde av hvete valses til NRF-kyr?

16.07.2019 (Oppdatert: 07.07.2020)

Det er kjent at fullmodne, hele korn fordøyes dårligere av storfe enn valset eller malt korn. Hvorvidt dette også gjelder for korn høstet før fullmodning har vært usikkert.

Les mer ›

Aktuelt å endre slåttestrategi ?

13.07.2019 (Oppdatert: 16.07.2019)

Mange fikk utsatt 1.slåtten og sitter nå med bra volum, men moderat kvalitet. Kan og bør du nå satse på høgenergifôr i 2. og 3.slått ?

Les mer ›

Ha fokus på tørrstoffprosenten når du velger ensileringsmiddel

03.04.2019

Mye grovfôr blir høsta med så høgt tørrstoffinnhold at tilsatt ensileringsmiddel bør ha virkning mot varmgang. Mot mugg er det viktigst å minimalisere oksygentilgang, det vil si bruke nok plast.

Les mer ›

Tørt fôr, med normalt protein, men redusert energiverdi

30.11.2018 (Oppdatert: 21.12.2018)

Artikkel oppdatert med statistikk pr 17.desember. Grovfôret fra Innlandet i 2018 er langt tørrere enn vanlig, tørrere enn normalt ønskelig, men kanskje riktig i år med tanke på apetitt og vomfylling.

Les mer ›

Slik disponerer du grovfôr til drøvtyggere

18.10.2018

I et år med lite grovfôr er det nødvendig å ha en plan på hvilke dyregrupper som krever god grovfôrtilgang, og hvem som kan få restriktiv tildeling.

Les mer ›

Vurderinger rundt sisteslått

31.08.2018

2018 har vært et spesielt år og veksten har variert ettersom nedbøren har kommet eller ikke.

Les mer ›

Rasjonell fôrproduksjon i fjellet

19.12.2017

Med avlinger på 650 FEm per dekar representerer grovfôrarealet i fjellet ein betydeleg ressurs for mange grovfôrprodusentar.

Les mer ›

Tid for fôrprøvetaking og balleveging

29.09.2017

Vekstsesongen nærmer seg slutten, og det er tid for å tenke innefôring og kartlegge kvalitet og mengde grovfôr du rår over.

Les mer ›

Avling og kvalitet i fjellfôr

31.03.2016

To forsøksfelt med ulike høstetider ble gjennomført på ca 920 moh i 2015. Beste høstetid for fjellfôr var ved ca 550 døgngrader etter vekststart, tilsvarende to måneder i Gålå-området i 2015.

Les mer ›

Heilgrøde - aktuelt i Gudbrandsdalen

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Gode erfaringar med rundballeensilering gjer at fleire kan og bør vurdere heilgrøde som ein del av grovfôret.

Les mer ›

Surfôrtolken - for bedre fôrvurdering

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Med Surfôrtolken henter vi ut de viktigste resultatene fra fôranalysebeviset, får ut en praktisk kommentar til hvert resultat og gir ei helhetsvurdering av fôrkvaliteten.

Les mer ›

Årets grovfôrkvalitet

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Analyser av årets surfôrprøver fra Gudbrandsdalen viser om lag samme kvalitet i 1.slått som 2014, men klart bedre 2.slått enn 2014. Gjennomsnittsresultatene viser praktisk talt lik kvalitet i 1. og 2.

Les mer ›
Forrige side 1 2 Neste side


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.