Lokale

Tid for fôrprøvetaking og balleveging

Vekstsesongen nærmer seg slutten, og det er tid for å tenke innefôring og kartlegge kvalitet og mengde grovfôr du rår over.

Les mer ›

Avling og kvalitet i fjellfôr

To forsøksfelt med ulike høstetider ble gjennomført på ca 920 moh i 2015. Beste høstetid for fjellfôr var ved ca 550 døgngrader etter vekststart, tilsvarende to måneder i Gålå-området i 2015.

Les mer ›

Heilgrøde - aktuelt i Gudbrandsdalen

Gode erfaringar med rundballeensilering gjer at fleire kan og bør vurdere heilgrøde som ein del av grovfôret.

Les mer ›

Surfôrtolken - for bedre fôrvurdering

Med Surfôrtolken henter vi ut de viktigste resultatene fra fôranalysebeviset, får ut en praktisk kommentar til hvert resultat og gir ei helhetsvurdering av fôrkvaliteten.

Les mer ›

Årets grovfôrkvalitet

Analyser av årets surfôrprøver fra Gudbrandsdalen viser om lag samme kvalitet i 1.slått som 2014, men klart bedre 2.slått enn 2014. Gjennomsnittsresultatene viser praktisk talt lik kvalitet i 1. og 2.

Les mer ›

Fôrprøver og rundballeveging

Kunnskap om kvalitet og mengde grovfôr er grunnleggende, både i egen besetning og ved omsetning. Særlig ved problem i fjøset kan fôranalyse være vesentlig både for årsak og tiltak.

Les mer ›

Mye fôr, men dårligere kvalitet enn norkalt?

Kvaliteten på årets grovfôr ble tatt opp i Bondebladet den 13. november. Hovedpoenget her var at flere ikke klarer å opprettholde produksjonen av mjølk eller kjøtt.

Les mer ›

Grovfôr uten sporer

Sporeproblemer stammer ofte fra ei dårlig våronn. Jord, husdyrgjødsel og planterester er tre potensielle kilder.

Les mer ›

Veiledning til beiting

I norsk mjølkeproduksjon er det et krav om at kyrne skal gå ute. Dermed kan mye av fôret tas opp på beite i sommerhalvåret.

Les mer ›

Presentasjoner fra grovfôrmøtet på Blæstad

Her har jeg lagt ut presentasjonene til Sverre Heggset som besøkte oss på Blæstad den 3. april. Dagen og kvelden ble godt besøkt, vi talte opp til nesten 100 fremmøte totalt.

Les mer ›

Testing av fôrkvalitet etter flaumen i Gudbrandsdalen

Norsk Landbruksrådgiving tok i samarbeid med Tine ut prøver av rundballer hos interesserte gardbrukere der flomvatnet fra Pinseflommen i 2011 hadde lagt igjen sand og slam på jord og planter.

Les mer ›

Grovfôrkvalitet

I distriktet vårt har vi hittil over 300 analyser av surfôr frå 1. og 2. slått og kan danne oss eit rimeleg sikkert bilde av fôrkvaliteten.

Les mer ›

Kvaliteten på flomfôret

Landbruksrådgivinga og Tine tok ut i alt 32 prøver at grovfôr som hadde stått under vatn i flommen i 2011. Prøvene ble tatt ut i Sel, Fronsbygdene og Ringebu.

Les mer ›

Prissetting på grovfôr

I dag blir prisen på grovfôr ofte avtalt som en fast pris pr ball. Dette bør det bli en slutt på!

Les mer ›