Lokale

Korn slått som grønnfôr eller helgrøde

03.07.2020

Tidlig og rask utvikling gjør at de tidlige områdene av Innlandet snart er tid for å vurdere om det skal bli grønnfôr av strukturkvalitet eller helgrøde, mens de seinere har muligheten til å ta en "graskvalitet" av grønnfôret.

Les mer ›

Følg graskvaliteten i Innlandet

07.06.2020 (Oppdatert: 03.07.2020)

Våre årlige prognosehøstinger starta 25.mai, og årets første slått nærmer seg slutten, utenom fjellareal. Oppdatert med siste resultater 3.juli.

Les mer ›

Store grovfôravlinger, men låg kvalitet

07.11.2019

Hovedinntrykket fra grovfôrsesongen i Innlandet er at fôrlagrene er fylt opp, men med en kvalitet som kan begrense tilvekst og mjølkeytelse.

Les mer ›

Halmberging

22.08.2019

For halm til fôr er anbefalt dosering av ammoniakk 2-3 prosent av totalvekten av ballen. Tørr halm betyr mye for mengden ammoniakk som brukes.

Les mer ›

Når kan du bruke nyhøsta fôr ?

18.07.2019 (Oppdatert: 05.08.2019)

Inniblant er det aktuelt å gå løs på ganske nyhøsta grovfôr, som nå i 2019 når vinterlageret gikk tom tidligere enn vanlig.

Les mer ›

Bør helgrøde av hvete valses til NRF-kyr?

16.07.2019 (Oppdatert: 13.08.2019)

Det er kjent at fullmodne, hele korn fordøyes dårligere av storfe enn valset eller malt korn. Hvorvidt dette også gjelder for korn høstet før fullmodning har vært usikkert.

Les mer ›

Aktuelt å endre slåttestrategi ?

13.07.2019 (Oppdatert: 16.07.2019)

Mange fikk utsatt 1.slåtten og sitter nå med bra volum, men moderat kvalitet. Kan og bør du nå satse på høgenergifôr i 2. og 3.slått ?

Les mer ›

Ha fokus på tørrstoffprosenten når du velger ensileringsmiddel

03.04.2019

Mye grovfôr blir høsta med så høgt tørrstoffinnhold at tilsatt ensileringsmiddel bør ha virkning mot varmgang. Mot mugg er det viktigst å minimalisere oksygentilgang, det vil si bruke nok plast.

Les mer ›

Tørt fôr, med normalt protein, men redusert energiverdi

30.11.2018 (Oppdatert: 21.12.2018)

Artikkel oppdatert med statistikk pr 17.desember. Grovfôret fra Innlandet i 2018 er langt tørrere enn vanlig, tørrere enn normalt ønskelig, men kanskje riktig i år med tanke på apetitt og vomfylling.

Les mer ›

Slik disponerer du grovfôr til drøvtyggere

18.10.2018

I et år med lite grovfôr er det nødvendig å ha en plan på hvilke dyregrupper som krever god grovfôrtilgang, og hvem som kan få restriktiv tildeling.

Les mer ›

Vurderinger rundt sisteslått

31.08.2018

2018 har vært et spesielt år og veksten har variert ettersom nedbøren har kommet eller ikke.

Les mer ›

Rasjonell fôrproduksjon i fjellet

19.12.2017

Med avlinger på 650 FEm per dekar representerer grovfôrarealet i fjellet ein betydeleg ressurs for mange grovfôrprodusentar.

Les mer ›

Tid for fôrprøvetaking og balleveging

29.09.2017

Vekstsesongen nærmer seg slutten, og det er tid for å tenke innefôring og kartlegge kvalitet og mengde grovfôr du rår over.

Les mer ›

Avling og kvalitet i fjellfôr

31.03.2016

To forsøksfelt med ulike høstetider ble gjennomført på ca 920 moh i 2015. Beste høstetid for fjellfôr var ved ca 550 døgngrader etter vekststart, tilsvarende to måneder i Gålå-området i 2015.

Les mer ›

Heilgrøde - aktuelt i Gudbrandsdalen

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Gode erfaringar med rundballeensilering gjer at fleire kan og bør vurdere heilgrøde som ein del av grovfôret.

Les mer ›

Surfôrtolken - for bedre fôrvurdering

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Med Surfôrtolken henter vi ut de viktigste resultatene fra fôranalysebeviset, får ut en praktisk kommentar til hvert resultat og gir ei helhetsvurdering av fôrkvaliteten.

Les mer ›

Årets grovfôrkvalitet

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Analyser av årets surfôrprøver fra Gudbrandsdalen viser om lag samme kvalitet i 1.slått som 2014, men klart bedre 2.slått enn 2014. Gjennomsnittsresultatene viser praktisk talt lik kvalitet i 1. og 2.

Les mer ›

Fôrprøver og rundballeveging

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Kunnskap om kvalitet og mengde grovfôr er grunnleggende, både i egen besetning og ved omsetning. Særlig ved problem i fjøset kan fôranalyse være vesentlig både for årsak og tiltak.

Les mer ›

Mye fôr, men dårligere kvalitet enn norkalt?

26.01.2016 (Oppdatert: 26.01.2016)

Kvaliteten på årets grovfôr ble tatt opp i Bondebladet den 13. november. Hovedpoenget her var at flere ikke klarer å opprettholde produksjonen av mjølk eller kjøtt.

Les mer ›

Grovfôr uten sporer

26.01.2016 (Oppdatert: 02.02.2016)

Sporeproblemer stammer ofte fra ei dårlig våronn. Jord, husdyrgjødsel og planterester er tre potensielle kilder.

Les mer ›
Forrige side 1 2 Neste side


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.