Lokale

Gjødsling til økologisk bygg

Næringsforsyning anses som en av flaskehalsene innenfor økologisk korndyrking. Spesielt viser dette seg i bygg. I forsøkene har gjødsling gitt stor avlingsrespons.

Les mer ›

Økologisk sortsprøving

Det ble bra økologiske avlinger i 2015, men litt lavere enn i fjor. I bygg er det i år sorten Rødhette som er beste 6 rader. Mellom 2-radssorter er det mye jevnere mellom flere sorter.

Les mer ›

Kalking i haust

Hausten er tradisjonelt tid for kalking, eit tiltak som er særs viktig for å halde oppe jorda si produksjonsevne.

Les mer ›

Økologisk utprøving av byggsorter

2014 var et greit kornår med generelt lite sjukdom i de økologiske kornfeltene, men relativt mye aksknekk, også i toradssortene.

Les mer ›

Frøoverførte sykdommer på korn

Såkorn av god kvalitet er avgjørende for ei vellykka kornavling. I tillegg til god spireevne, er ugras- og sykdomsfri såvare av stor betydning.

Les mer ›

Damp dreper frøoverførte sykdommer

Friskt såkorn er en viktig forutsetning for å lykkes med økologisk kornproduksjon.

Les mer ›

M(e)n mangan må vi ha

Mangan tilhører mikronæringsstoffene, og er viktig for mange enzymatiske prosesser i planta. Tilgangen er i hovedsak styrt av pH i jord, og manganmangel sees først og fremst på jord med høy pH.

Les mer ›

Bedre økonomi med rett vekstskiftestrategi

Økologiske korndyrkere med god tilgang på husdyrgjødsel må ha hovedfokus på ugrasbekjempelse for å lykkes. Dette forutsetter et aktivt vekstskifte.

Les mer ›

Stiller avlingsnedgangen til veggs

Per Anton Aas på Skreia framholder god næringsforsnying og kontroll på ugrassituasjonen som viktige faktorer for å lykkes økologisk.

Les mer ›

Vekstforhold og genetikk avgjør kornavlinga

Ei kornavling er resultatet av kornsortens genestiske potensiale og ytre vekstforhold. Forsøk har vist at økologiske byggavlinger begrenses av et lavt antall aks per kvadratmeter.

Les mer ›

Mykotoksiner i korn

De senere årene har det vært økte forekomster av mykotoksiner i korn.

Les mer ›

Økologisk sortsprøving

Til tross for en regnfull forsommer sørget den fine høsten for modent korn med god kvalitet. Det er fortsatt gamle kjente sorter som gjelder i bygg og havre.

Les mer ›

Tallegjødsel til økologisk bygg

Fastgjødsel som næringsskilde til korn er utfordrende, da nok næring må tilføres til riktig tid.

Les mer ›

Økologisk prøving av byggsorter

Dette feltet skal vise ulikheter og egenskaper hos forskjellige byggsorter ved økologisk dyrking.

Les mer ›

Økologisk arts- og sortsprøving

Utprøving av sorter på økologisk areal er viktig for å kartlegge hvordan de presterer under varierende dyrkingsforhold. Dette gir verdifull informasjon å ta med seg i valg av sort.

Les mer ›

Kalk og kalking

De siste 15 årene har forbruket av kalk blitt mer enn halvert. Skal vi klare å opprettholde og forhåpentligvis øke avlingene, bør denne trenden snu.

Les mer ›

Mykotoksiner i korn

De senere årene har forekomsten av mykotoksiner i korn økt.

Les mer ›

Vekstforhold og genetikk avgjør kornavlinga

Ei kornavling er resultatet av kornsortens genetiske potensiale og ytre vekstforhold. Forsøk har vist at økologiske byggavlinger begrenses av et lavt antall aks/m2.

Les mer ›

Bedre økonomi med rett vekstskiftestrategi

Økologiske korndyrkere med god tilgang på husdyrgjødsel må ha hovedfokus på ugrasbekjempelse for å lykkes. Dette forutsetter et aktivt vekstskifte.

Les mer ›

Flamming som ugrasstrategi i sådd kålrot

I økologisk grønnskasproduksjon er ugraskampen en viktig kamp å vinne for å hindre at små planter kveles av ugraset.

Les mer ›
Forrige side 1 2 Neste side