Frossent fôr skaper utfordringer

12.02.2021 (Oppdatert: 12.02.2021) Stein Jørgensen

Frosne rundballer er en utfordring både for bonden og dyra. For å sikre et høyest mulig fôropptak i kalde perioder, bør frosne rundballer rives før fôret serveres.

Frosset fôr bør rives før det gis til dyra. Det sikrer et høyest mulig fôropptak selv i kalde perioder. FOTO: Morten Livenengen

Kulda fører med seg mange problem for bonden. Vannrør som fryser, gjødselskraper som stopper opp og siloer - og ikke minst rundballer - som er helt gjennomfrosset. 

 

Redusert fôropptak med frosset fôr

Grovfôret som brukes i mjølkeproduksjon har et tørrstoffinnhold mellom 20 og 40 prosent. Det betyr at 60 til 80 prosent er vann, som fryser når temperaturen går under null grader. Et resultat av frosset fôr, er at fôrbrettet ikke tømmes så fort som man er vant til. Tørrstoffprosent, kuttelengde og utfôring har mye å si for fôropptaket i denne perioden. 

Et godt råd er å prøve å få revet fôret i en river. Det vil gi et betydelig høgere fôropptak enn om dyra skal rive frossent fôr sjøl. Et annet råd er å prøve å få temperert vannet dyra drikker, noe som også vil gi mindre nedgang i fôropptaket. 

Vi vet at sau også kan kaste når de fôres med frossent fôr. 

 

Noen enkle råd for frossent fôr:

  • Bruk rundballer med den beste fortørken (minst 30 prosent tørrstoff)
  • Varm opp et lager til opptining. Det tar cirka ei uke med ti varmegrader å tine en gjennomfrosset rundball 
  • Ikke tin mer fôr enn du har brukt for. Det kan fort bli en oppblomstring av smørsyrebakterier
  • Bruk isolasjonsmatter i plan- og tårnsiloer. Det er fint om denne siloen også kan tines før bruk
  • Det finnes også egne tinerom å få kjøpt til rundball
  • Eller en rundballesplitter


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.