Frosne rundballer er en utfordring både for bonden og dyra. For å sikre et høyest mulig fôropptak i kalde perioder, bør frosne rundballer rives før fôret serveres.
Kulda fører med seg mange problem for bonden. Vannrør som fryser, gjødselskraper som stopper opp og siloer - og ikke minst rundballer - som er helt gjennomfrosset.
Grovfôret som brukes i mjølkeproduksjon har et tørrstoffinnhold mellom 20 og 40 prosent. Det betyr at 60 til 80 prosent er vann, som fryser når temperaturen går under null grader. Et resultat av frosset fôr, er at fôrbrettet ikke tømmes så fort som man er vant til. Tørrstoffprosent, kuttelengde og utfôring har mye å si for fôropptaket i denne perioden.
Et godt råd er å prøve å få revet fôret i en river. Det vil gi et betydelig høgere fôropptak enn om dyra skal rive frossent fôr sjøl. Et annet råd er å prøve å få temperert vannet dyra drikker, noe som også vil gi mindre nedgang i fôropptaket.
Vi vet at sau også kan kaste når de fôres med frossent fôr.
Noen enkle råd for frossent fôr:
Norsk Landbruksrådgiving Innlandet
Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu
Telefon: 625 50 250
E-post: innlandet@nlr.no
Org.nummer: 960476573