Gjødsling av eng om våren

14.04.2020 (Oppdatert: 17.04.2020) Morten Berntsen

PODCAST: – Kjør ut gjødsel så tidlig som mulig, men husk at det må være gode kjøreforhold og veksten i graset må ha startet, sier Oddbjørn Kval-Engstad. Hør ham dele sine tips til gjødsling av eng om våren i denne podcasten.

Tidlig gjødsling av eng om våren er viktig for å få en rask vekst, og særlig på arealer som skal brukes til beite. FOTO: Morten Livenengen

Hør podcast:

 

Vekststart

Om du ikke har værstasjon nær deg, kan du sjekke jordtemperatur sjøl, med enkle og billige målere fra f.eks. Clas Ohlson. Men husk at temperatur varierer gjennom døgnet. Sjøl på 10 cm djup svingte den fra 0,9 kl 10 til 3,3 kl 19 16.april hos Graminor, Bjørke på Hedmarken, med et døgnmiddel på 2,1, 

Den beste måten for å sjekke vekststart er å gå ut i enga, komme seg ned på bakken og se om det kommer nye, friske blad. Enga kan se grønn ut på avstand der det er lite daugras, men når vi kommer ned på kne ser vi at det er gamle, litt vissengrønne blad, kanskje med raudskjær i spissene. Ta også med spade og sjekk røttene – hvite, friske røtter tyder på nytt liv.

 

Husdyrgjødselspredning

Like viktig som tidlig spredning er at du ikke blir for sein, særlig om du breisprer. Da bør husdyrgjødsla være ute før graset er 10 cm langt. Seinere spredning kan i teorien gi bedre nitrogenvirkning, men forsøk i høstkorn tyder på at plantene må være 20-25 cm høge før det har praktisk betydning, og da er breispredning uaktuelt. Tråkkskaden (grasknusing av dekk) kan også bli betydelig så seint.

 

Trenger du råd om gjødsling av eng?

Ta kontakt med en av våre mange grovfôrrådgivere:

> Ansatte i NLR InnlandetFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.