1. Gjødsle lite og ofte. Dyrene kan få nitratforgiftning hvis de får i seg kunstgjødsel, eller hvis beitet er hardt gjødslet med nitrogen. Gjødsling med mye nitrogen og/eller kalium reduserer også magnesiumopptaket og kan gi gresskrampe. Vi anbefaler 3-5 kg nitrogen/daa pr gjødsling.

Skjermbilde 2021 02 19 214003
Tabellen viser hvor mange kilo nitrogen som spres pr daa på de ulike gjødseltypene.

Husdyrgjødsel bør spres så tidlig som mulig i beitesesongen, og minst 4 uker før dyrene skal beite pga. smittepress. Dyrene spiser også tilgriset gress dårligere.


2. Ikke vær redd for å slite ut beitepusseren! Puss av etter hver avbeiting for å sikre jevn gjenvekst og for å tyne evt ugress som dyrene ikke beiter ned.


3. Planlegg kalkinga. Riktig pH er viktig for å gi gode forhold for de ønskede beiteplantene. Hvis beitet er varig, kan en overflatekalke i stående gress, men da bør en ikke ha på mer enn 300 kg finkalk eller 400 kg granulert kalk pr daa. Fulldyrka beite kalkes ved gjenlegg. Se på jordprøvene for å velge riktig kalktype, hvis magnesiumtallet er 8 eller lavere bør du bruke dolomittkalk.

Hvis en ikke rekker å kalke i vekstsesongen, er det et alternativ å kalke på frossen mark såfremt jorda ikke er så bratt at avrenning kan være et problem.


4. Ta en runde på beitet for å sjekke ugress, og ha en strategi for hvordan du skal bli kvitt eventuelle uønskede arter
. I NIBIOs plantevernleksikon kan du lese om ugressarter, kjennetegn og bekjempelse. Mange ugress bekjempes meget godt med mekaniske grep (plukking, pussing, drenering) i kombinasjon med riktig kalking og gjødsling. Hvis du bruker kjemisk bekjemping, husk behandlingsfristen og les etiketten nøye. Du kan også ta kontakt med lokal rådgiver for hjelp til artsbestemmelse og behandlingsstrategi.


5. Følg med på dyrene og juster beitetilgangen ved behov. Ved intensiv drift (melkekyr, sau med flere lam) stilles det store krav til beitekvalitet, men husk at også ungdyr i vekst behøver mye energi. Følg med på tilvekst, ytelse og vomfylling – og juster beitestørrelse og evt tilleggsfôring etter behov. Hvis det er rikelig med beite, kan det være aktuelt å dele av en del av beitet for å f eks ta en slått eller kalke/drenere/bekjempe ugress der det er aktuelt.


6. Husk salt og mineraler til dyr på beite. Selv om gress og planter er smakfullt og næringsrikt, bør man alltid gi beitedyr tilskudd for å være sikker på at de får i seg nok og riktige mineraler. Mineraler kan gis som pulver, pellets, stein eller bolus. Bare bolus er ikke nok til å gi fullverdig dekning av alle mineraler hele sesongen. Bruk kun mineralblandinger tilpasset til den dyrearten og -gruppa som går på beitet! I tillegg bør dyra ha tilgang på saltstein.