I forbindelse med uttak av prøvene vurderer og beskriver vi enga slik at du kan sammenligne med din egen. Husk at disse kommentarene er skrevet i tilknytning til uttaket, ikke dato for publisering. I følge beregna varmesum skal veksten ligge litt foran eller likt med 2021 i de tidligste områdene, men pr 13.juni var utviklinga lik eller seinere enn i fjor. I seinere områder tyder varmesum på at vi ligger fra likt til 2,5 døgn etter fjoråret, og i disse områdene synes vær og vekst å samsvare bedre enn i tidlige områder.
Les mer om oppstarten og hvordan vi tar ut prøver
Våre prognosedatoer (tidspunkt for at energiverdi kommer "ned" på 0,90 eller 0,85 FEm pr kg tørrstoff) baserer seg mye på Grovfôrmodellen kalibrert med våre resultater, som gir utvikling ei snau uke fram i tid. I tillegg kommer eget skjønn utifra det vi observerer, slik at prognosedato ikke alltid samsvarer med analysesvar og Grovfôrmodellens beregning. Noen steder er egen vurdering det viktigste, som der det ikke er værstasjon med tilstrekkelig data i nærheten eller prøva ikke er av timotei- eller raigrasbasert eng.
Prøv Grovfôrmodellen
Oppdaterte resultater fra prøver 23. og 27.juni med prognose pr 4.juli.
For de første områdene så vi unormalt rask kvalitetsnedgang mellom 30.mai og 6.-7.juni, på over 0,10 FEm pr kg tørrstoff, men litt mindre nedgang fram til 13.juni på de to gjenstående stedene. Nå ser vi at det samme har skjedd hos de som starta uttak 6.-7.juni, dvs svært rask nedgang fram til 12.-13.juni. Men siste uka har utviklinga vært mer som normalt.
Sett i sammenheng med værforhold i perioden og plantenes utviklingsstadium ved uttak var nedgangen tidligere langt mer enn forventa, og såpass mye at vi mistenker feil ved analyse eller beregning. Prognosene nå er derfor hovedsaklig erfaringsbasert.
Det kan se ut som proteininnhold er litt lågere i år, og lite tyder på at det er større avling som er årsaken. Mest sannsynlig har de tørre forholda gjort at nitrogenopptaket har gått saktere, noe som også er observert i Sverige. Har du et siktemål om ekstra høgt proteininnhold, må du kanskje framskynde slåtten.
Obs! Tabellene er bredere enn sidevisningen - dra i "skyver" under tabellen for å se alt.
Merk: Områder med avslutta prøvetaking forrige uke finner du nederst i artikkelen.
Denne artikkelen er åpen for NLR-medlemmer
Registrer deg i dag og få tilgang til alle våre fagartikler!
Som medlem i NLR får du også tilgang til alle våre rådgivingstjenester.
Allerede medlem?
Logg inn