ErteblomstfamilienSåmengdeSådybdeSåtidC/N-forholdVarighet

Vintervikke

7,5- 10 kg i renbestand1- 2 cmHøstLavtVinterettårig
Sommervikke10- 14 kg i renbestand1- 2 cmHøstLavtEttårig


Det er to vikketyper vi bruker som fangvekst: vintervikke og sommervikke/fôrvikke. Vikke er en klatrende belgvekst som kun når maksimal høyde (50- 150 cm) om den har noe å klatre i. Den har en greinet pålerot med siderøtter, og kan trenge gjennom pakket jord. Røttene samarbeider med rizhobiumbakterien om nitrogenfiksering. Vintervikka vil kunne fiksere nitrogen i kalde perioder om det ikke er tele.

De kan etablere seg på de fleste jordarter, men foretrekker lett jord med pH 6- 8. Den trives dårligst på sandjord, og i våt og kompakt jord. Som en subtropisk plante utvikler den seg best i varme, og den spirer kjapt, men utvikler seg langsomt om høsten.

Frøene krever rikelig med spireråme for å spire, men de kan etableres både i stående åker eller etter tresking. Vikkene egner seg best til høstsåing slik at det ikke blir konkurranse med kornvekstene. Bør sås innen utgangen av august, og de kan etablere et jorddekke som beskytter jorda gjennom vinteren. De dekker derimot ikke tilstrekkelig mot ugras under etableringen.

Det er en fordel at de dyrkes i blanding med andre fangvekster som kan gi klatrestøtte. De bør ikke dyrkes for hyppig etter seg selv i vekstskiftet. Vikkene kan opprettholde ertevisnesjuke og bør unngås i omløp med erter. Noen ugrasmidler som benyttes i kornet på våren kan ha ettervirkningseffekt på vikkene som etableres om høsten.

Sommervikka tåler lave temperaturer og lett frost, men vil ikke overvintre i Norge. Derimot så overvintrer vintervikka og starter veksten sin igjen på våren. Vintervikke kan vekstavsluttes med glyfosat eller pløyes, og den omdannes kjapt.