Utdrag fra kommentarene, Halvor Alm, HOFF SA:

Det er i år tatt ut 100 prøver. Prøvene er tatt hos matpotetdyrkere i de distriktene som betyr mest for potetdyrkinga her i landet. Som tidligere år er det de respektive rådgivingsenhetene i Norsk Landbruksrådgiving som tar ut prøvene og de sammenstilles av HOFF SA, alt på oppdrag og finansiering fra GPS avdeling Avsetningstiltak. Prøvegravingene er utført i uke 35. Av de 100 prøvene er det tatt ut 10 prøver i Mandel, som omtales i et eget avsnitt.

Årets avlingsprognose viser at vi på landsbasis forventer 15 % høyere potetavling i år sammenlignet med i fjor. Sammenlignet med gjennomsnittet for 2002-2019 forventer vi 11 % høyere avlingsmengde denne sesongen. Kvaliteten ser generelt veldig bra ut. Alt forutsetter at det er satt omtrent likt areal i 2020 som det ble i 2019. Usikkerhetsmomentet vil som alltid være hvor mye plantene fortsetter å vokse, noe som i hovedsak er avhengig av ytre faktorer som klima, angrep av skadegjørere og næringstilgang.

I år er matkvaliteten vurdert på en ny måte. Tidligere har totalavlinga fått et tall på en skala fra 1-5 (5 er best). I år er matkvaliteten på potetene vurdert for den ytre kvaliteten for poteter som er i mellomstørrelsen. Matkvaliteten er i år oppgitt som prosent salgbar andel (klasse 1 potet). Kvaliteten er generelt god i år, og på gravetidspunktet er behovet for utsortering vurdert fra 1-17 % (med unntak av 1 prøve). Årsakene til utsortering er i hovedsak skurv, vekstsprekk og misform, og det er det samme for hele landet. Det er observert råte i enkelte prøver, noe som kan gjøre lagerkvaliteten usikker.

I Solør/Odal-distriktet ligger avlingsnivået høyere enn både fjoråret og gjennomsnittet for 2002-16. Det er kun i 2016 det er registrert høyere totalavling enn i år. Knollfordelinga viser at det er jevn fordeling i de ulike fraksjonene, uten at det er mye store knoller. Den ytre matkvaliteten er god, og det ligger an til en stor andel klasse 1 i matpotetfraksjonen. Det rapporteres om skurv, vekstsprekk og misform som feilene som må sorteres ut.

I Oslofjordområdet ligger avlingsnivået betydelig høyere enn fjoråret. Det er ikke tidligere registrert høyere avling noe gang siden avlingsprognosa startet opp igjen. Størrelsesfordelinga viser at over 80 % av knollene er i den salgbare fraksjonen, og er en lav andel store knoller. Den ytre matkvaliteten viser noe lavere andel i klasse 1 enn andre distrikter. Feilene som drar ned er misform, vekstsprekk og skurv, samtidig som det rapporteres om både tørråte og stengelråte i noen prøver i dette distriktet.

På Romerike ligger avlingsnivået betydelig høyere enn i fjor, og omtrent som i 2016. Knollfordelinga viser også her en jevn fordeling i alle fraksjoner. Den ytre matkvaliteten er noe lav sammenlignet med de andre distriktene. Også her er det skurv, vekstsprekk og misform som er årsaken til noe utsortering.

Tabell S171 Avlingsprognoser