Spireevne og såmengde

07.04.2016 (Oppdatert: 22.06.2016) Franz Anders Bakken

Fjorårets såkorn har jevn spireevne i rapport fra Kimen såvarelaboratorium. Sjekk spireevne og kornvekt på såkornet du har kjøpt, og still inn såmaskina etter ønsket såmengde – i spiredyktige såkorn pr m2. Ved sein såtid økes såmengden 1-2 kg pr dekar. Kornstørrelsen er generelt noe større i 2015-årgangen, enn normalt.

 For mange vil det også være penger å spare på riktig såmengde. Vi har tidligere vist i forsøk at såmengden i Mjøsområdet kan ligge litt under såmengden i dalene.For å finne ut hvor mange kg pr dekar som trengs av såkorn må en se på deklarasjonen på såkornsekkene. I tabellen som vises i artikkelen, er det satt opp såmengde med utgangspunkt i tabellen med anbefalte spiredyktige såkorn, spireprøver i Kimen, samt 1000-kornvekt i sortsforsøkene og tall fra importører.   

Formelen en bruker for å finne såmengden er : (Ønsket antall planter pr m2 * 1000-kornvekt) / (Spireprosent * 10) Sjekk også spireevnen spesielt, da den kan være forskjellig høyere enn det som er brukt i regnestykket.

 

Klikk på linken for å lese hele artikkelen /media/ring/28541/Spireevne og såmengde.pdf



Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.