Gråskimmel gjør moderate skader på jordbær i Innlandet

15.07.2016 (Oppdatert: 15.07.2016) Morten Berntsen

Jørn Haslestad, rådgiver for frukt og bær i NLR Innlandet, beskriver skadeomfanget av gråskimmel i jordbær som moderat for innlandsområdet. 
– Selvfølgelig er det variasjoner, men i det store og hele kommer vi greit fra det, sier han.

Rådgiver Jørn Haslestad forklarer hvordan gråskimmel skader jordbær, og betydningen av angrep. FOTO: Morten Berntsen

Gråskimmel er en sopp som finnes naturlig i miljøet rundt oss. Dens oppgave er å bryte ned og rydde opp i organisk materiale. Det er når den angriper bærene vi skal høste og spise, at det skaper problemer. 

Se video: 

 

Infiserer hele planta
Gråskimmelsoppen kan infisere hele planta, og ikke bare det bæret som vi høster. 

– Infiserte bær kan også smitte friske bær ved kontakt, og slik kan hele kvaster med jordbær bli skadet, forklarer Haslestad. 

At både stengel og blad også kan bli rammet av gråskimmel, kan gjøre angrep betydelig. 

– Det er sortsforskjeller. Hovedsorten Korona er nær sagt mottakelig for alle sjukdommer, forklarer rådgiveren og supplerer at det finnes få forebyggende tiltak. 

– Det finnes dyrkere som har jordbæra i tunnel, slik at man kan regulere fuktighetsforholdene. Dette fordyrer produksjonen, og man må være sikker på å få igjen for det ved en høyere pris, sier han. 

 

Startet forsøk

Det er i år startet opp et treårig forsøk i samarbeid med NLR Agder, NLR Vest og NIBIO. Siden det er oppdaget resistens hos gråskimmelsoppen mot de vanligste soppmidlene, er man interessert i å kartlegge hvor omfattende denne resistensen er, og hvordan man i framtida kan bruke midler på en best mulig måte. 

– Det er tidlig i forsøksserien foreløpig, men vi ser allerede etter første høsting at noen midler tydelig virker bedre enn andre. Det blir spennende å følge dette forsøket framover, sier Haslestad. 

 

 

Les også: Katastrofesesong for jordbær rundt Oslofjorden?Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.