– Hønsehirse er verre enn floghavre!

25.08.2016 (Oppdatert: 25.08.2016) Morten Berntsen

VIDEO: Hønsehirse erobrer stadig nye åkrer i Innlandet, og kan i løpet av kort tid ta overhånd på åkeren. Å luke enkeltplanter på et tidlig stadium er det absolutt beste tiltaket.

Åsmund Langeland, rådgiver, advarer bønder i Innlandet mot hønsehirsa, som er på frammarsj. FOTO: Morten Berntsen

– Vi har ikke sett hønsehirse på Hedmarken tidligere. Imidlertid har vi de to siste sesongene funnet planter på fire lokaliteter, sier Åsmund Langeland, rådgiver i NLR Innlandet. 
Han poengterer at hønsehirse må tas på alvor, og viser til at planta på verdensbasis kategoriseres som det tredje verste ugraset. 

Kjent fra sør
Hønsehirse er et velkjent problemugras i områdene rundt Oslofjorden. Her har både rådgivere og bønder kjempet en kamp de siste årene. Erfaringene herfra tilsier at man ikke kan overse ei eneste plante. 
– Vi vet at ei enkeltplante kan ha opptil 40 buskingsskudd og produserer mellom 1000 og 2000 frø. Derfor er det svært viktig å luke planter på et tidlig tidspunkt, sier Langeland. 
Hønsehirse er vanligvis ei storvokst plante med opptil to centimeter brede blader. Akset er greinet med frø sittende på småaks. Fargen kan være både rødlig og grønn. Et tverrsnitt av stilken viser en tydelig elliptisk form. 

Krever varme
Frøene krever en jordtemperatur på 12 til 15 grader for å spire. Dermed kommer hønsehirsa i gang med sin vekst etter at vi er ferdige med den tradisjonelle ugrassprøytinga. 
– Luking er det absolutt viktigste tiltaket. Har problemet blitt for stort til å kunne lukes, må vi bruke glyfosat på områdene med mye hønsehirse. Hvis vi vet at vi har hønsehirse på et skifte, kan det være aktuelt å bruke floghavremidlene Puma Extra og Axial. Men også her må vi følge opp åkeren med luking for å hindre videre frøspredning, forklarer Langeland. 
For selv med kjemisk bekjempelse kan man ikke være sikker på å få bukt med problemet. Hønsehirsa spirer gjennom hele sesongen, og nye planter kan komme til etter at kjemiske tiltak er satt inn. 

I en egen klasse
Hønsehirsa er ei storvokst plante som sprer seg utelukkende med frø. Rengjøring av høstemaskiner og jordarbeidingsredskaper etter kjøring på infisert areal er derfor svært viktig for å hindre videre spredning. 
– Hønsehirse er i en egen klasse! Vi kan ikke ta lett på dette problemet. For har vi først fått dette ugraset i åkeren, har vi store utfordringer med å bekjempe det, sier Åsmund Langeland. 

 

Les mer om hønsehirse og bekjempelse (NLR Viken). 

 

Gallerifoto: Åsmund LangelandFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.