– Kan forvente nye angrep

06.07.2016 (Oppdatert: 06.07.2016) Morten Berntsen

Det er flere skadegjørere i oljevekster denne sesongen. Den største er kålmøllen, og rådgivere i NLR Innlandet utelukker ikke at det kan komme nye angrep når larvene har utviklet seg til voksne møll.

Åsmund Langeland (t.v.) og Harald Solberg vurderer tilstanden i en rapsåker etter angrep av kålmøll

Se video: 

Det er kålmøll som i hovedsak har vært den største skadegjøreren i oljevekster i vårt område denne sesongen. 
– Ingen har gått fri, og vi har funnet kålmøll i nær sagt alle åkrer. Også i kornåkre har det vært mye møll, selv om den her ikke gjør noen skade, sier Åsmund Langeland, rådgiver i NLR Innlandet. 
Sammen med kollega Harald Solberg har de gått over flere åkrer denne sesongen, og skadene etter kålmøll er mange steder betydelige, med oppspist bladverk. 
– Den flyvende møllen, som er lettest å oppdage, gjør ikke stor skade, bortsett fra at den legger egg. Det er larvene som spiser på bladverket, supplerer Harald Solberg. 

Nye angrep
Kålmøllhunnen legger egg på bladene, og etter hvert som larvene klekker vil de spise av vertplantens bladverk. Larvene forpupper seg på undersiden av bladet og vil, avhengig av temperatur og vær, utvikle seg til fullvoksen kålmøll etter to til tre uker. 
– Vi kan ikke utelukke nye angrep når larvene er ferdig utviklet. I tillegg til at de vil fortsette å spise på bladverket, kan vi risikere at de angriper skulpene. Det er alvorlig, siden det er her avlingen vår er, forklarer Langeland. 

Faren ikke avblåst
Selv om enkelte åkrer har kommet godt fra det i første runde, og nå står i full blomst, vil ikke rådgiverne avblåse faren. 
– De som berget seg gjennom det første angrepet, kan nå være de som vil slite mest i neste runde, for her jo potensialet fortsatt bra, sier Solberg. 
I følge rådgiverne må man forvente ny innflyvning fra områder rundt gode åkrer. 

Følg med i kornmeldinger framover for å få råd om tiltak i din åker. 

Kålmøll

Kålmøll er den viktigste skadegjøreren på kålvekster i verden. Dens evne til å migrere over store områder og i stort antall, gjør omfanget betydelig. Dessuten har den kort generasjonstid. Ved 25 grader tar det kun 14 dager fra egglegging til nye møll er klare til å legge nye egg. Utviklingstiden avhenger av vær og temperatur, samt vertplante. Ei kålmøllhunn kan legge opptil 300 egg.

I Norge rekker kålmøllen å fullføre to til tre generasjoner i året, og overvintring er ikke sett på som et særlig problem. 

Kilde: NIBIOFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.