Matnyttig råd i 80 år

15.08.2017 (Oppdatert: 15.08.2017) Morten Berntsen

For 80 år siden startet 22 innovative gårdbrukere Hedmark Forsøksring. Forsøksringen har siden den gang blitt et varemerke kjent av bønder i hele landet. Vi ønsker å markere jubileet med å se bakover og framover i vårt arbeid.

Det er 80 år siden innovative bønder startet Hedmark Forsøksring. FOTO: Morten Berntsen

– I nyere tid har forsøksringen fusjonert og skiftet navn til Norsk Landbruksrådgiving Innlandet. Allikevel er de opprinnelige tankene fortsatt ryggraden i vårt arbeid, sier Harald Solberg, fagleder korn i NLR Innlandet. 

Sammen med kollegaer klargjøres Blæstad til storstilt markering av den spreke 80-åringen. 

 

Markering med framsynthet

Onsdag 18. august kl 18:00 holdes markering for å feire de første åtti årene på Blæstad i Hamar. Det legges opp til et program som både ser på historien og trekker linjer ut i framtiden. 

– Vi ønsker å markere jubileet med å se både bakover og framover i vårt arbeid. Vi skal blant annet se på hvilke muligheter moderne og framtidig teknologi kan gi landbruket. Dersom været tillater vil det bli demonstrasjon av drone , sier Harald Solberg. 

 

PROGRAM

 

Klartenkte gårdbrukere

Starten for Forsøksringen, som etter hvert har utviklet seg til å bli en landsdekkende organisasjon kjent som Norsk Landbruksrådgiving (NLR), finner vi på Victoria Hotel på Hamar den 8. februar 1937. Her dannet 22 innovative bønder fra Hedmarken en forsøksring for Hedmarksbygdene. 

– Allerede det første året ble det anlagt 18 forsøksfelt spredt utover Hedmarken. Det viser hvor viktig det var med forsøk i jordbruksvekster. Dette er fortsatt noe av det viktigste vi gjør, i tillegg til rådgiving innen et stort antall fagfelt, sier Solberg. 

 

Franz Anders Bakken (t.v) og Stein Olav Nyvoll sjekker stråforkortingseffekten Mirakel vårhvete forsøksfelt.

Dersom du har spørsmål vedrørende arrangementet, ta kontakt: 625 50 250. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.