Bry deg om bondenaboen

19.10.2017 (Oppdatert: 19.10.2017) Linn Thorud

En høst preget av vanskelige innhøstingsforhold kan sette den psykiske helsen på prøve. Opplever du selv eller en nabo vanskelige tider, kan Norsk Landbruksrådgiving hjelpe deg med å komme i kontakt med fagpersoner.

Det å bry seg om, er ikke det samme som å bry seg med. Vanskelig innhøsting kan gå på psyken løs. FOTO: Morten Berntsen

Det å være bonde kan by på mange utfordringer, både positive og negative. Når man er prisgitt at naturen samarbeider for å få til et godt resultat kan man føle seg maktesløs når den ikke spiller på lag. I år har været ført til vanskeligheter med å få avlingene i hus med redusert kvalitet. Dette går utover økonomien som kanskje allerede er presset fra før. Slike opplevelser kan føre til at situasjonen oppleves som overveldende og bekymringene blir for store. For noen kan det da være godt å få hjelp utenfra. Kanskje fra deg eller kanskje fra oss? 

 

Hva kan du gjøre? 

Betydningen av å stikke innom naboen for å spørre hvordan det går er sterkt undervurdert. Men det kan faktisk være nok til at en person for nok motivasjon til å fortsette selv i en vanskelig situasjon. Vi har alle behov for å bli sett. At akkurat du stikker innom og tar en kopp kaffe, spør hvordan det står til og lytter til den det gjelder kan være en mye større hjelp enn du tror. Mange jobber alene på gården og selv om de har familie er det mange som føler seg alene i forhold til utfordringer i gårdsdrifta. 

Det å bry seg om må ikke forveksles med å bry seg med. Kjenner du noen som har det vanskelig, så ikke utsett til i morgen det du kan gjøre i dag. Ta kontakt og spør ganske enkelt; hvordan har du det, egentlig? Er du i tvil, spør noen om råd, men ikke utsett det. Kan ikke du hjelpe, kan kanskje andre. Du kan være den som tar initiativet og formidler den viktige hjelpen. 

 

Hva kan vi gjøre? 

Norsk Landbruksrådgiving har HMS-rådgivere og avtaler med godkjente bedriftshelsetjenester som kan bistå deg med praktiske råd og veiledning når en vanskelig situasjon oppstår. Du er velkommen til å kontakte oss selv eller du kan videreformidle kontakt dersom du kjenner til noen som kan trenge hjelp. 

Vi gir råd og veiledning i vanskelige situasjoner gratis innenfor gitte rammer til alle i landbruket, uavhengig av HMS-avtale. 

For å få noen å snakke med for å få hjelp eller råd kontakt oss gjerne.

Telefon: 90 20 33 17Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.