Rundballespyd skal kun brukes til interntransport på gården

27.09.2017 (Oppdatert: 29.09.2017) Morten Berntsen

Rundballespyd, pallegaffel og annen farlig redskap som er montert på traktoren skal kun brukes til transport internt på gården. Ved kjøring langs veg er dette forbudt.

Rundballespyd er kun for bruk til interntransport på gården. Etter veg skal rundballer fraktes på tilhenger. FOTO: Morten Berntsen

– Dette ser vi jo daglig, spesielt i onnetider. Rundballespyd enten montert foran eller bak er et godt hjelpemiddel på gården, men er kun tillatt brukt internt på gården. På offentlig veg er dette strengt forbudt, sier Jens Christian Lied, HMS-rådgiver i NLR Innlandet. 

Videre gjør han oppmerksom på at det er vegtrafikkloven §3 som regulerer dette. 

– Det er ikke bondens egen kreativitet, supplerer Lied. 

 

Ikke noe myk kollisjonspute

Mange vil kanskje tenke at faren ikke er stor når rundballene sitter på spydet. 

– Det ser jo ut som ei myk støtpute. Men her må vi tenke på at inni rundballen sitter et nesten en meter lang spiss jernstang. Ofte er høyden på transporten i høyde med sjåfører av personbiler. Dette skaper ekstremt farlige situasjoner i møteulykker, sier HMS-rådgiveren. 

Han understreker også at det ikke er noen løsning å kjøre med redskapet hevet på topp for å unngå sammenstøt med personbiler. 

– Husk at du kan møte lastebiler og busser også. Dessuten er det uansett ikke lovlig å ferdes på vegen med denne typen redskap, fortsetter Lied. 

 

Viktig å prate om

Tematikken er ofte gjenstand for diskusjon når Jens Christian Lied og hans kollegaer er ute på gårdsbesøk.

– Vi kan ikke få sagt ofte nok at dette er både farlig og ulovlig i trafikken. Rundballer og potetkasser skal plasseres på tilhenger og sikres under transport på veg, sier han. 

Dersom du har spørsmål om dette temaet, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med en av HMS-rådgiverne i NLR Innlandet. 

 

Det kan gå riktig ille i møteulykker når man kjører med rundballespyd, pallegaffel eller steinsvans i lasteren. Arkivfoto.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.