Endelig i gang

16.05.2017 (Oppdatert: 16.05.2017) Morten Berntsen

Såkornet i havre-NM på Lena er endelig i bakken. Nå følger en spennende vekstsesong, hvor lagene har valgt ulike strategier helt fra starten av.

Franz Anders Bakken (bakerst) og Erik Aaberg sår konkurransefeltet i Åpent Norsk Havremesterskap 2017 på Lena. FOTO: Hanne Homb

Mandag formiddag ble det endelig oppholdsvær, og såmaskina med såkorn til Åpent Norsk Havremesterskap 2017 kunne kjøres ut på jordet. 

– Såforholdene var helt på grensen av det vi vanligvis vil godta, men nå turte vi ikke vente lenger, sier Erik Aaberg, rådgiver i NLR Innlandet og ansvarlig for gjennomføringen av konkurransen på Lena. 

– Avlingspotensialet vil ikke være særlig redusert, selv om vi sår relativt seint. 

Han kan melde at det har vært en uvanlig sein og kald vår i Oppland, men håper at den varslede varmen vil gi gode vekstforhold i tida som kommer. 

– Avlingspotensialet vil ikke være særlig redusert, selv om vi sår relativt seint. Jeg er heller ikke bekymret for at lagene har valgt seine sorter. Hvis vi derimot hadde ventet til neste uke, ville saken vært en helt annen, supplerer rådgiveren. 

 

 

LES OGSÅ: Konkurranseregler i havrekonkurransen

 

Ulike strategier

Det er sortene Haga, Vinger og Våler lagene på Lena har satset på. 

– Dette er moderne, norske havresorter fra Graminor. Alle med gode dyrkingsegenskaper, forteller Aaberg.

Derimot er det vesentlige skiller mellom lagene når det gjelder gjødslingsstrategier fra våren. Spredningen er fra 11 til 15 kg nitrogen per dekar i grunngjødsling. 

– Lagene på Lena har valgt ulike strategier allerede fra start. Det blir spennende å følge dette utover vekstsesongen, særlig når det gjelder strategier for vekstregulering, sier Erik Aaberg. 

 

LES OGSÅ: Delt gjødsling i bygg og havre

 

Norges beste havredyrker

Åpent Norsk Havremesterskap er en lagkonkurranse, hvor fem lag på Lena konkurrerer mot lag på Værnes i Trøndelag og på Brandval i Hedmark. Lagene bestemmer selv alle agronomiske dyrkingstiltak som skal gjennomføres i løpet av vekstsesongen, mens ansatte i NLR Innlandet utfører arbeidet i feltene. 

I vekstsesongen vil konkurransefeltet bli fulgt opp med markdager og demonstrasjoner, før vinneren kåres utpå høsten. 

 

LES OGSÅ: Resultater fra sortsforsøk i havre 2016Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.