
På vanskelig tilgjengelige areal kan blanding av gjødsel, kalk og såfrø i ei tankvogn med høytrykkspumpe og jetutstyr være løsningen for bedre utnyttelse av beiteressursene.
Mange har beiter eller skogsarealer som er vanskelig tilgjengelig med traktor og kalkingsvogn. Dersom en på ryddet skogsareal til beiting lager enkle kjøreveger gjennom arealet, ved å fjerne stubber og planere, kan en nå store arealer ved å bruke Jet-vogn.
– Vi blander mikrokalk og grasfrø sammen med biorest, vann eller husdyrgjødsel i ei tankvogn. Denne er utstyrt med høytrykkspumpe og jet-utstyr. Blandinga skytes 50 til 60 meter innover beitet. Dersom en har hellende terreng, når en atskillig lengre, forklarer Franz Anders Bakken, rådgiver i NLR Innlandet.
LES MER: Mineraler i grovfôr og behovsnormene
Bedre utnytting
Tiltak for raskere etablering av godt beite på rydda skogsareal er viktig for å utnytte gårdens ressurser.
– Kalking er en viktig faktor for å få opp produksjonen på udyrka, men likevel kultivert innmark. Kalking av slike arealer betyr mye for avlingsnivået og mineralbalansen i fôret, sier Bakken.
Han forklarer at samme metode også kan brukes på etablerte beiter der en vanligvis ikke kommer fram over alt.
– Kvalitetsgrovfôr er også et viktig tiltak for å redusere klimabelastningen ved hold av drøvtyggere, supplerer Bakken.
Han poengterer videre at det må søkes landbrukskontoret dersom man ønsker å spre husdyrgjødsel på kulturbeiter.
LES MER: Stort kalkbehov i grovfôrproduksjonen
God blanding
NLR Innlandet demonstrerte denne teknikken hos Anders Flugsrud på Bakke gård i Lillehammer. Han har startet med hjort, og vil etablere beiter raskt på vanskelig tilgjengelig områder.
– Vi har blandet fingradert hvit dolomitt med 11,9 prosent magnesium. Kalken blandet seg fint i bioresten i et blandingsforhold med 4,5 kubikk biorest og 500 kg kalk. Dette tilsvarer cirka 300 kg kalk per dekar, sier Franz Anders Bakken.
Framgangsmåten som blir anbefalt er å fylle tanken 2/3 full med væske, før man har i litt kalk av gangen. Deretter fylles tanken opp med væske.
– Det er viktig at røringa på tanken står på under hele blandeprosessen, avslutter Bakken.
LES MER: Beiter til ammeku
Markdagen ble arrangert i samarbeid med Miljøkalk og Kindlistuen & Dahl.
Norsk Landbruksrådgiving Innlandet
Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu
Telefon: 625 50 250
E-post: innlandet@nlr.no
Org.nummer: 960476573