Klar med klauvkontroll

31.03.2017 (Oppdatert: 31.03.2017) Morten Berntsen

Utrangering av purker på grunn av bein og klauver koster svinebonden dyrt. I mange besetninger er det et stort forbedringspotensial.

Nytt verktøy skal hjelpe svinebønder til bedre klauvhelse i besetningen. FOTO: Wout Mutsaers

Norsk Landbruksrådgiving Innlandet (NLR) jobber med å forbedre det økonomiske resultatet hos svineprodusenter. Ett av flere tiltak er å se på klauvhelsen hos purkene.

– Ved nærmere undersøkelser har vi sett at flere besetninger har stort forbedringspotensial når det gjelder klauver og klauvhelse. Selv om bein- og klauvhelse ikke utgjør den største årsaken til utrangering av purker, er det allikevel en dyr årsak, sier Wout Mutsaers, rådgiver gris og grisefôr i NLR Innlandet. 

 

Vurderer skader

Rådgiveren forklarer at dersom dyrene går med sprekker og skader i klauvene, vil resultatet bli mindre produksjon og større utrangering av purker. Nå skal et nytt verktøy tas i bruk for å få bukt med disse problemene.

– Vi har begynt å bruke et skjema som kalles Klauv-kontroll. Dette er et kjent skjema utviklet av Animal Science Group ved Wageningen Universitetet i Nederland, som brukes til å vurdere skader på flere deler klauven. Med vurdering av 30 purker kan vi gi deg en anbefaling på hvilke tiltak du kan gjøre for å bedre klauvhelsen i din besetning, forklarer Mutsaers.


Tiltakene som settes inn, er gjerne bedre og mer restriktiv fôring av ungpurker, samt utbedringer av bingene.

– En tilpasning av bingen slik at risten blir brukt bedre og ikke i seg selv forårsaker horisontale sprekker, og sliping av gulvet vil være de direkte tiltakene vi setter inn. Dessuten fungerer det godt å blande inn organiske mineraler som kobber, sink og mangan, sier rådgiveren. 

Ønsker du å vite mer om klauvhelse hos gris, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med Wout Mutsaers.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.