Kornavlinger over snittet

16.08.2017 (Oppdatert: 16.08.2017)

Avlingsprognosen fra Norske Felleskjøp viser et avlingsanslag for 2017 over snittet for de siste år. Allikevel ligger avlingsanslaget under 2016-nivå.

Foreløpige prognoser viser kornavlinger over de siste års snitt, men under fjorårets rekordnivå. FOTO: Morten Berntsen

Avlingsprognosen fra Norske Felleskjøp viser et estimat av tilgangen og forbruk av korn i sesongen 2017/2018. Norsk Landbruksrådgiving (NLR) bidrar med avlingsestimater i kilo per dekar, sammen med NIBIO. 

 

LES OGSÅ: Mer korn med mindre kjemi

 

Mer fôr

Avlingsestimatet viser en nedgang i tilgangen på mathvete, mens det er ventet en vesentlig økt andel fôrhvete. Samlet tilgang av korn og oljefrø er prognosert litt over femårssnittet, men under tilgangen i sesongen 2016/2017. 

– For Innlandet sin del ble våronna utsatt på grunn av regn og dårlige forhold, i tillegg til at vi hadde ei lita tørkeperiode i juli. Allikevel er bøndene svært optimistiske med hensyn til egen åker, og sammenligner avlingsnivået med 2016-sesongen, sier Åsmund Langeland, kornrådgiver i NLR Innlandet. 

Den sene våronna førte til at mye bygg ble sådd sist i mai og begynnelsen av juni, og dette vil sette sitt preg på totalavlinga. 

– Bygget som ble sådd sist i mai under litt dårlige forhold har gitt noe gulning, og det vil sannsynligvis trekke snittet noe ned, sier rådgiveren. 

 

LES OGSÅ: Til topps i Økokornkampen

 

Legdeutfordringer

Den siste tidas regnvær begynner å sette sitt preg på åkrene, og i flere åkrer har nå store områder med legdeflekker. 

– Særlig i byggåkrene er det nå mye legde, både for to- og seksradsbygg. Dette gjelder spesielt der det er brukt husdyrgjødsel, opplyser Langeland. 

Som kjent skal ikke skinnet selges før bjørnen er skutt, og det endelige svaret får vi ikke før kornet er høstet og levert. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.