Klar for ny økokornkamp

28.06.2017 (Oppdatert: 28.06.2017) Morten Berntsen

Fjorårets laurbær kan ikke Kristian Narum hvile på, for denne gangen er det økologisk hvete det skal konkurreres om. Det har han aldri dyrket før.

Kristian Narum (t.v.) stiller også i år opp i Økokornkampen, sammen med rådgiver Stein Olav Nyvoll i NLR Innlandet. FOTO: Morten Berntsen

I regi av Foregangsfylket Økologisk korn arrangeres det også i år en dyrkingskonkurranse. Fem økologiske korndyrkere skal konkurrere om å oppnå høyest avlingsverdi. 

Kristian Narum, som deltok i fjorårets byggkonkurranse, stiller også i år til start for regionen til NLR Innlandet. 

– Det er artig å vara med, sier han og ser på konkurransen som en gylden mulighet til å lære mer. 

 

LES MER: Til topps i Økokornkampen

 

Hvete for første gang

Denne vinteren og våren har det vært stort fokus på økologisk mathveteproduksjon. Felleskjøpet har sammen med Rema 1000 etablert et fond på ti millioner kroner for å flere kornbønder til å legge om til økologisk produksjon. Kristian Narum grep mulighet, og har denne sesongen sådd økologisk vårhvete for første gang. 

– Det er mest fornuftig å dyrke det markedet etterspør, sier han. 

Selv om erfaringene med økologisk hvetedyrking er få, har Kristian lagt både arbeidstid og innsatsfaktorer i åkeren. Med erter som forgrøde er åkeren sikret et godt utgangspunkt. Det er gjødslet med husdyrgjødsel på våren, i tillegg er det supplert med Grønn 8K i strekningsveksten. 

– Spørsmålet er om skal gjødsle åkeren én gang til med pelletert hønegjødsel, slik at plantene har næring til proteindanninga, undrer økoprodusenten. 

 

LES MER: Ønsker mer økologisk korn

 

Vise fram dyktige økobønder

– Vi ønsker å vise fram de dyktige, økologiske bøndene, de som gjerne ikke blir sett, sier Torunn Riise Jackson, prosjektleder i Foregangsfylket Økologisk korn og initiativtaker til konkurransen. 

Hun forteller at de gode erfaringene fra fjorårets konkurranse, hvor vinneren produserte over 700 kilo med bygg per dekar, har gitt inspirasjon og entusiasme til å videreføre tevlingen. 

– Årets konkurranse skal gjennomføres i vårhvete, som et resultat av storsatsningen på økologisk hvete fra Felleskjøpet og Rema 1000, sier Jackson. 

– Samtidig er det skummelt med hvetedyrking. Fallhøyden er stor, om kornet ikke holder matkvalitet. Det tilfører et ekstra element i konkurransen, tilføyer hun. 

Vinneren bekjentgjøres på en konferanse til høsten. 

 

Besøk: Einar Strand, juryleder (t.v), Kristian Narum, Annbjørg Øverli Kristoffersen og Torunn Riise Jackson på besøk hos deltakeren fra Stange. FOTO: Morten BerntsenFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.