
I forsøksfelt med kombinasjoner av fem jordarbeidingssystemer og fem forskjellige såteknikker håper NLR Innlandet å finne den optimale veien til såbedet.
En kornbonde må gjøre mange valg når det kommer til å lage det optimale såbedet for sin kultur. Både jordarbeidingssystem og såteknikk må vurderes, og i jungelen av maskiner som tilbys kan mange bli forvirret.
– For kornbonden er det interessant å vite om man har valgt rett mekanisering for sitt dyrkingsopplegg. I nært samarbeid med flere bønder i området har vi denne våren anlagt forsøksfelt hvor vi ser på kombinasjoner av ulike jordarbeidingssystemer og såmaskiner, forklarer Knut Erling Røhnebæk, forsøkstekniker i NLR Innlandet og ansvarlig for utprøvinga.
Fem jordarbeidingsmetoder
Forsøksfeltet er plassert på et jorde hvor det ble grubbet i fjor høst. I vår er jordarbeidinga alt fra tradisjonell pløying, slodding og harving til reduserte metoder med ulike harver.
– Både Väderstad Carrier, Horch Cruiser og Lemken-harv er med i forsøket. Dette er i stor grad utstyr som bønder i området bruker, og som dermed er naturlig å ha med, sier Røhnebæk.
All jordarbeiding ble gjort på samme dag under forhold som er betegnet som lagelige for denne sesongen.
Lemken skålharv. FOTO: Knut Erling Røhnebæk
Fem såmaskiner
Bade gammel og ny såteknikk er med i forsøket.
– Vi har blant annet med Amazone D9 som er ei ren såmaskin, og ei gammel Tume KL kombimaskin. I den andre enden av skalaen finner vi Väderstad Rapid, Väderstad Spirit og Horch Pronto, forteller teknikeren.
– Resultatet av forsøket måles på avling for hvert enkelt ledd. Det vil si kombinasjonen av jordarbeiding og såmaskin, sier han.
I tillegg vil det registreres spiring og etablerin, samt vekst og utvikling gjennom sesongen.
Amazone D9 (t.v.), Horch Pronto, Väderstad Rapid, Tume KL og Väderstad Spirit er med i forsøket. FOTO: Morten Berntsen
Ole Johan Stafsberg og Annar Jensen sjekker sådybde på Väderstad Rapid. FOTO: Morten Berntsen
Gammel filosofi
Det er den samme tankegangen som ligger til grunn for dette forsøksfeltet som for opprettelsen av forsøksringene for 80 år siden.
– Forsøksringene ble opprettet for å få en bedre og rimeligere måte å teste ut dyrkingssystemer enn det ville blitt om hver bonde skulle gjøre dette på egen gård. Dette gjelder minst like mye i dag. En meget synlig variabel er de forskjellige redskapene som brukes for å lage såbed og for selve såoperasjonen, sier Knut Erling.
Forsøket er blitt en realitet etter et stort lokalt engasjement, hvor villige bønder har stilt opp med eget utstyr.
– Særlig er Mikkel Snarud en nøkkelperson og intiativtaker til forsøket. Han har stilt både maskiner, jord, såkorn og gjødsel til disposisjon, avslutter Røhnebæk.
Forsøket vil bli fulgt opp i kornmeldinger og markdager gjennom vekstsesongen.
Alle maskinene benyttet samme såkorn og gjødsel. 21 kg Krabat vårhvete ble sådd sammen med 50 kg Fullgjødsel 22-3-10. FOTO: Morten Berntsen
Olav Austlid (t.v.), Knut Erling Røhnebæk, Mikkel Snarud og Hans Stumberg diskuterer hvordan kjøringa skal gjennomføres. FOTO: Morten Berntsen
Forsøket er finansiert med midler fra KornFUTH.
Har du spørsmål til forsøket, ta kontakt med Knut Erling Røhnebæk.
Norsk Landbruksrådgiving Innlandet
Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu
Telefon: 625 50 250
E-post: innlandet@nlr.no
Org.nummer: 960476573