Vinner for andre gang

02.11.2017 (Oppdatert: 02.11.2017) Morten Berntsen

En knepen seier i økologisk hvetemesterskap gikk til Kristian Narum, fra Stange i Hedmark. I et år med mange utfordringer lykkes han i å få høyest avlingsverdi i sin økologiske vårhvetedyrking.

Kristian Narum (t.v.) og Stein Olav Nyvoll, rådgiver i NLR Innlandet trakk det lengste strået i økologisk hvetemesterskap. FOTO: Morten Berntsen

Under en høytidelig seremoni på Vitenparken på Ås torsdag ettermiddag ble Kristian Narum utropt til vinner av Økologisk hvetemesterskap. 

– Jeg har vært bonde i 30 år, og det blir bare artigere og artigere. Jeg kommer helt sikkert til å dyrke mer hvete, sier en fornøyd vinner. 

 

Ikke matkvalitet

Konkurransen arrangeres av Foregangsfylket Økologisk korn, hvor målet er å vise frem dyktige økologiske kornprodusenter. Fem økologiske vårhvetedyrkere fra Østfold og Vestfold i sør til Snåsa i nord har denne sesongen konkurrert om å få høyest avlingsverdi i sin vårhvetedyrking. Et vanskelig år har ført til at ingen har lykkes å få matkvalitet på sin hvete. 

– Det er bare én av dyrkerne som har klart falltallskravet, men her var det til gjengjeld for lite protein, forteller Einar Strand, fagkoordinator korn i Norsk Landbruksrådgiving og juryformann for konkurransen. 

Høyeste avling som ble registrert i konkurransen, var hos Einar Kiserud i Østfold. Han fikk en avling rett i underkant av 600 kg per dekar. Dessverre var vannprosenten så høy at dette kun holdt til en andreplass. 

– Det var en knepen seier til Narum i år, og tørketrekket var absolutt utslagsgivende, supplerer Strand. 

 

LES MER: Klar til ny økokornkamp

 

Du kan lese mer om konkurransen i Fagbladet Økologisk Landbruk.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.