«Fôrkrise» er årets ord

17.12.2018 (Oppdatert: 17.12.2018) Morten Berntsen

At det varme og tørre været i sommer har satt sitt preg på oss, utover landbrukskretser, er kåringa av årets ord et bevis på. At «fôrkrise» skulle komme øverst på lista, viser at alvoret i situasjonen har vært tydelig.

At landbruket har oppmerksomhet denne sommeren, er P2s kåring av «fôrkrise» som årets ord et bevis på. FOTO: Stein Jørgensen

Tørken i sommer, og konsekvensene av denne, har så langt generert 33 artikler på Norsk Landbruksrådgiving sine nettsider. At dette også skulle få oppmerksomhet utover landbrukskretser, kan kanskje virke overraskende for mange. NRK P2s Språkteigen kåret årets ord. Dette er ikke en nyordskåring, men et ord som har preget året som har gått.

– Vi gjør dette for å stoppe litt opp. For å reflektere litt og sette en slags språklig merkelapp på året som snart er over, sier programleder for Språkteigen, Torunn Myre til NRKs nettsider.  

– Det er helt på sin plass. I disse tider da verdens nasjoner sliter å enes om en klimaavtale, vil enkeltord være dekkende for en krevende sesong, og gir en påminnelse om nye utfordringer som klimaendringer bringer med seg, kommenterer Ragnhild Borchsenius, fagkoordinator grovfôr i Norsk Landbruksrådgiving (NLR). 

 

 

Hektisk sommer for rådgivinga

I en situasjon med vedvarende tørke i store deler av landet i flere måneder, ble samordning og dialog mellom aktørene svært viktig for å finne gode, felles løsninger og områder for samarbeid. Norsk Landbruksrådgiving tok tidlig på seg rollen som formidler av grovfôr. I tillegg har det gjentatte ganger vært oppfordret til å ta egne fôrprøver for å kunne disponere fôret best mulig.

En som tidlig fikk merke en stor etterspørsel etter rådgivingstjenesten som følge av de tørre forholdene, er Oddbjørn Kval-Engstad, fagleder grovfôr i NLR Innlandet. Han syns det er kjedelig at det må ei krise til for å få oppmerksomhet for matproduksjon. 

– Når situasjonen først ble slik, er det bra at vi fikk så mye oppmerksomhet. Jeg tror det var veldig viktig for den politiske reaksjonen, sier Kval-Engstad. 

Videre minner han om at krisa ikke bare var gjeldende for Norge, men at tørken også rammet Nord- og Mellom-Europa. 

– Jeg er usikker på om medier utover Nationen registrerte det, supplerer Kval-Engstad. 

Når julefreden etter hvert senker seg over landet, vil grovfôrkoordinatoren gjøre stas på grovfôrprodusentene. 

– Min spesielle julehilsen går til alle grovfôrprodusenter der ute som utgjør bærebjelken i norsk landbruk. Dere har hatt et krevende år, og fôrkrisa er absolutt gjeldende ennå – men vi heier på dere, sier Borchsenius. 

Norsk Landbruksrådgiving har HMS-rådgivere og avtaler med godkjente bedriftshelsetjenester som kan bistå deg med praktiske råd og veiledning når en krise oppstår. 

LES MER: Krisebistand

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.