Historisk lave kornavlinger

17.08.2018 (Oppdatert: 17.08.2018) Morten Berntsen

Årets kornavlinger ligger an til å bli historisk lave, med utsikter til 45 prosent under gjennomsnittet for de siste fem år.

Årets kornavlinger er historisk lave. FOTO: Morten Berntsen

Når Norske Felleskjøp presenterer sin prognose for tilgang og forbruk av norsk korn for sesongen 201/2019, er det ingen stor overraskelse at det er ventet lave avlinger denne sesongen. 

Norsk Landbruksrådgiving har vært en viktig bidragsyter i utarbeidinga av prognosen. 

 

Greie byggavlinger i Innlandet

Prognosen viser at samlet tilgang av korn og oljefrø er 45 prosent under femårssnittet, og vi må tilbake til 1960-tallet for å finne tilsvarende lave avlinger. Særlig Romerike og områdene sørover er hardt rammet av tørken. For Innlandet, hvor en relativt stor andel av arealet er vannet denne sesongen, er situasjonen for bygg tross alt ikke så aller verst. 

– Det er gode avlinger hos mange sesongen tatt i betraktning, med variasjoner mellom under 200 kilo per dekar til over 500 kilo, sier Harald Solberg, fagleder korn i NLR Innlandet. 

Derimot forventer Solberg noe lavere avlinger for hvete. 

– Det ble knapt sådd høsthvete i fjor. Dessuten ser vi også at vårhveten sliter mer i tørka, så vi forventer lavere avlinger for hvete enn bygg, fortsetter han. 

 

Behov for import

Selv om forbruket av matkorn er relativt stabilt, forventes det stor økning i forbruket av kraftfôr som følge av sviktende grovfôravlinger. Derfor blir det behov for suppleringsimport av råvarer til kraftfôr. 

Også for matkorn forventes det behov for import. 

– Det er estimert mathandel for hvete på 65 prosent, skriver Felleskjøpet i sin prognose. 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.