Høye erstatningssummer etter tørken

21.09.2018 (Oppdatert: 24.09.2018) Morten Berntsen

I en prognose utarbeidet av Landbruksdirektoratet forventes det henholdsvis 1330 og 2424 søknader om avlingsskadeerstatning i Hedmark og Oppland.

Fristen for å søke avlingsskadeerstatning er 31. oktober. Foto: Knut Olav Omholt

Det er i hovedsak grovfôr og korn hvor avlingene har sviktet, i følge Landbruksdirektoratets foreløpige oversikt. I Oppland er det forventet at søknader om avlingsskade i grovfôr vil beløpe seg til 200 millioner kroner. 

– Oppland og Oslo og Akershus har prognosert med nær en halv milliard kroner til sammen. Her vil 1/3 av søknadsmengden ligge, skriver Landbruksdirektoratet på sin nettside. 

 

Søk i tide

Prognosen som opplysningene er hentet fra er basert på kommunens og fylkesmannens anslag for antall søknader og avlingsskadet areal. 

Fristen for å søke avlingsskadeerstatning er 31. oktober. Fasiten for hvor store utbetalingene blir, får vi ikke før etter at sakene er behandlet hos kommune og fylkesmann. 

I Grønt i fokus nr. 3 har vi satt fokuset på tiltak i etterkant av tørkeåret. Er det også en fyldig beskrivelse av hvordan du søker avlingsskadeerstatning. Bladet er i medlemmers postkasse i løpet av neste uke. 

Trenger du hjelp?

Avlingsskadeerstatningene håndteres av ditt lokale landbrukskontor. 

 

Norsk Landbruksrådgiving Innlandet kan bistå med vurderinger av grovfôrlager med mer. Ta kontakt med din rådgiver. 

 

> Ansatte i NLR InnlandetFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.