– Bruk eksisterende anlegg

11.12.2018 (Oppdatert: 07.07.2020) Morten Berntsen

Har din gård et vanningsanlegg, er det god lønnsomhet i å bruke dette ved behov. Nytt anlegg er vanskelig å regne på, da flere faktorer avgjør lønnsomheten.

Arne Ingvar Dobloug har sett på økonomien i vanning. FOTO: Morten Berntsen

– Når det er et vanningsbehov, er det god økonomi i å bruke dette når vi snakker om korn og gras. For grønnsaker, bær og poteter er vanningsmuligheter obligatorisk, sier Arne Ingvar Dobloug, bonde og tidligere økonomirådgiver i NLR Innlandet.

Han har sett nærmere på lønnsomheten i bruk og bygging av vanningsanlegg.

40 prosent avlingsøkning

For 2018-sesongen regnet Dobloug en meravling på 200 kg korn per dekar for vanning på egen gård.

– Her har jeg vannet tre til fire ganger i løpet av sesongen. Når man først har begynt å vanne, må man holde på så lenge det vann tilgjengelig i kilden eller det er behov, sier han.

Avlingsøkningen i 2018 er 30-40 prosent, mens det er mer normalt å snakke om 10-20 prosent avlingsøkning for vanning.

– Dermed er det lønnsomt å bruke eksisterende anlegg når det er behov, sier Dobloug.

Nye anlegg

Arne Ingvar Dobloug har også regnet på økonomien i å bygge nytt vanningsanlegg. En gård på 400 dekar dyrket areal, som vil heve avlinga 10 prosent i snitt årlig ved å vanne, vil kunne investere i størrelsesorden 450 000 til 600 000 kroner, avhengig av tidsperioden man betrakter regnestykket i.

– Det er mange faktorer som spiller inn når man skal sette opp et regnestykke. Derfor er det vanskelig å gi et generelt fasitsvar. Man må rett og slett regne på egne forhold, sier han og sammenligner investeringer i vanningsanlegg med korntørker.

– Hvor mye kan man investere før det blir ulønnsomt? Dessverre har et vanningsanlegg liten alternativ nytteverdi når det ikke er et vanningsbehov, sier Dobloug.

Et vanningsanlegg har gjerne en levetid som er mye lenger enn hva man kan sette opp i økonomiske beregninger.

– Det gjør at man må holde anlegget i orden i mange år for å få god lønnsomhet i investeringa. Og det beste vedlikeholdet er faktisk å bruke det. Da får man tatt småreparasjoner og vedlikehold fortløpende, samtidig som man har et anlegg som fungerer når man virkelig trenger det, poengterer Arne Ingvar Dobloug.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.