Tenk på egen psykisk helse i tørken

06.07.2018 (Oppdatert: 06.07.2018) Linn Thorud

Tørken er en svært stor påkjenning. Ta vare på egen helse i den tøffe tiden. Ta gjerne initiativ til å prate med naboer og kolleger i grenda di.

Ta en prat med naboen i vanskelige situasjoner. FOTO: Morten Berntsen

Det er mange som er bekymret for skadene som følge av tørken. Flere er vitne til at avlingen forringes  for hver dag som går. Husdyrprodusenter opplever at kabalen ikke går opp med antall dyr og vinterens anslåtte mengder med fôr. Det fører til at mange står ovenfor det vanskelige valget å måtte redusere besetningen sin.  

Flere rapporterer om at de har netter med dårlig søvn og opplever situasjonen som svært krevende. Noen opplever fremtiden til gården som usikker. Dette er svært tøft for de det gjelder. 

 I slike situasjoner er det viktig at man tar godt vare på seg selv. Det er også viktig at man holder et ekstra øye med på hvordan naboen har det. For mange er det mye støtte i at flere i samme situasjon møtes og prater sammen. Ta gjerne initiativ til å samle noen i grenda di. Da kan dere diskutere praktiske løsninger og kanskje fange opp noen gode råd andre har dratt nytte av. Det å gjøre noe sosialt og snakke om andre tema enn de som bekymrer en er også viktig. 

Rådet for psykisk helse har laget en oversikt med forslag til hva man kan gjøre for å ta best mulig vare på seg selv i en ekstra krevende situasjon:

 

 

HMS-rådgiverne i NLR Innlandet er tilgjengelige også i sommer og kan hjelpe til med å sortere noen tanker. De kan trekke i noen tråder og være en støtte. De kan også formidle kontakt dersom det er behov for hjelp fra andre. Som for eksempel Bedriftshelsetjenesten.

HMS-rådgiverne er tilgjengelige på hverdager mellom 0800-1530. Ved behov for akutt hjelp ring legevakta på telefon: 116 117.

 

Tabellen viser oversikt over hvilken HMS-rådgiver som kan kontaktes i sommer

Uke HMS-rådgiver Telefon E-post
28 Linn Thorud 977 45 586 linn.thorud@nlr.no
29 Frank Juul-Christiansen 481 45 121 fjc@nlr.no
30 Tore Jevnaker 468 62 915 tore.jevnaker@nlr.no
31 Jens Christian Lied 975 19 820 jens.chr.lied@nlr.no
32 Elisabeth Onsager 907 65 798 elisabeth.onsager@nlr.no


Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.