
OPPDATERT PROGRAM: NLR Innlandet inviterer til ei hel uke med interessante fagforedrag innen alle produksjoner. Foredragene spenner fra vanning, grøfting, presisjonsgjødsling i potet, dyrking av høstkorn til SHA-plan på arbeidsplassen og etylenbehandling av løk på lager.
– Vi inviterer både til fagspesifikke og tverrfaglig program, som alle vil ha nytte av uavhengig av produksjon, sier Åsmund Langeland, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet og en av initiativtagerne til faguka.
(Saken fortsetter etter programmet).
Første gang
Det er første gang Faguka med NLR Innlandet arrangeres. Fra mandag 26. november til torsdag 29. november fyller vi dagene med fagforedrag. Målet er å samle flere av våre foredrag som ellers er spredd utover høsten og vinteren i ei uke. Dette gir ei kompakt uke spekket med faglig påfyll.
– Vi håper at medlemmene våre finner initiativet og møtene interessante, og møter opp, sier Langeland.
Selv om faguka arrangeres for første gang, er ikke forventningene og ambisjonene lave.
– Hver produksjon har spesifikke fagmøter. For potet har vi valgt å fokusere på gjødsling, og vi vil summere opp resultater og erfaringer fra forsøk med nitratmåling i potet, et verktøy som kan bli veldig aktuelt for dyrkerne i tida framover, sier Camilla Bye, potetrådgiver i NLR Innlandet.
Stort fokus på vann
Faguka med NLR Innlandet har et ekstra fokus på vann – enten det er snakk om for mye vann eller for lite vann.
– På tirsdag setter vi fokus på drenering og hvordan man opprettholder produktiv jord. På onsdag slår vi på stortromma og setter av hele dagen til vatning. Selvfølgelig er dette temaer som er aktuelle etter årets vekstsesong, sier Langeland.
Fra programmet kan vi lese at foredragene spenner fra vanningsteori til byråkrati. I mellom her finner vi foredrag om tekniske løsninger, resultater fra vanningsforsøk til vanningsøkonomi i flere kulturer, og på onsdag slår NLR Innlandet virkelig på stortrommene.
– Den tørre sommeren har minnet oss på hvor viktig vanning er. Derfor har vi satt av en hel dag til temaet. Her kommer både dyrkere som deler sine erfaringer, forskere som forteller om resultater fra forsøk og forhandlere av vanningsutstyr, forteller Langeland.
Han gjør oppmerksom på at det kreves påmelding for onsdagens møter.
Grovfôr er noe annet i år
For grovfôrprodusenter vil fagforedragene handle om konsekvenser av tørkesesongen vi har bak oss. Mange har lite grovfôr, og har måttet sanke store mengder halm som grovfôr. Dette skaper utfordringer for både folk og dyr.
– Vi tar blant annet for oss sikkerhets- og helseaspektene for røkteren ved fôring med ammoniakkbehandla halm, forteller Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet.
Er ei uke med fagforedrag. Fra mandag 26. november til torsdag 29. november arrangeres fagmøter både på dag- og kveldstid.
Avholdes på Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu.
Fagmøtene på onsdag krever påmelding.
Alle foredragene finner sted på Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu:
Norsk Landbruksrådgiving Innlandet
Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu
Telefon: 625 50 250
E-post: innlandet@nlr.no
Org.nummer: 960476573