– Ikke vent med slåtten

01.06.2018 (Oppdatert: 03.06.2018) Morten Berntsen

Den varme forsommeren gjør at planteutviklinga i enga har gått raskt, og det anbefales nå å få gjort unna førsteslåtten så raskt som mulig.

Det varme været gjør at planteutviklinga går raskt, og man bør derfor ikke vente med å ta førsteslåtten. FOTO: Morten Berntsen

– Det var tynne enger fra våren av. Den plutselige varmen, i kombinasjon med den tørre værtypen vi har, gjør at planteutviklingen går raskt, og mange må få tatt førsteslåtten så raskt som mulig, sier Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. 

 

Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet. FOTO: Morten Berntsen

Han sier at dette minner om de samme forholdene som var gjeldende i 2014. Da opplevde mange å få fôr med lavt energiinnhold og høyt fiberinnhold som ikke er fordøyelig. 

– I 2014-sesongen jaktet vi på fôrenhetene som forsvant. Nå vet vi hva som skjedde og kan handle i forkant. Plantene blir stressa og går raskt i skyting. Da vet vi at energiinnholdet synker og andelen ikke-fordøyelig fiber øker, forklarer rådgiveren. 

Derfor råder han nå alle til å få tatt førsteslåtten så snart som mulig. På den måten kan man gjødsle enga med mineralgjødsel på nytt og håpe på regn som vil gi god gjenvekst.

 

LES MER: Fôrenhetene som forsvant 

 

Økologisk

For økologiske produsenter, er bildet et litt annet. 

– Økologiske enger med mye kløver vil gi brukbar avling nå. Kløverplantene har røtter som går dypere enn graset, og kan dermed hente opp mer vann, sier Jørgensen. 

Allikevel råder han økologiske dyrkere til å høste engene nå, siden timoteien allerede har kommet langt i utviklinga. 

 

Stubbehøgde

– Jeg har mast på stubbehøyden tidligere, men nå er det veldig viktig at vi ikke stubber for lavt, understreker Jørgensen. 

Han forklarer at plantene er avhengig av den nederste delen av stengelen for å få rask gjenvekst, og råder dyrkere til å la det stå igjen ti til tolv centimeter stubb. 

– Dessuten er det svært lite å hente rent fôringsmessig i nederste del av stengelen, supplerer rådgiveren. 

 

La det stå igjen ti til tolv cenitmeter stubb ved slått. FOTO: Morten Berntsen

Tørrstoffnivå

Med høy temperatur og lav luftfuktighet, vil graset tørke etter slått. Stein Jørgensen råder alle til å følge med på fortørken. 

– Det går raskt i dette været. Jeg har registrert 30 til 35 prosent tørrstoff i graset mens det fortsatt står på rot. Det betyr at vi i praksis ikke trenger fortørk. Faren er at graset tørker for mye før du får presset eller kjørt det i siloen. Derfor er det viktig å tilpasse arealene du slår til høstekapasiteten din, sier han. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.