Norske jordbærsorter vinner på smak

21.06.2018 (Oppdatert: 22.06.2018) Jørn Haslestad, Morten Berntsen

Når norskeproduserte jordbær sendes ut på markedet, er de hovedsakelig produsert på utenlandske sorter. Nå skal norske sorter prøve å hamle opp med de utenlandske.

Jørn Haslestad, bærrådgiver i NLR Innlandet, viser fram den norske jordbærsorten Saga. FOTO: Morten Berntsen

Med sol og varme kommer norske jordbær på markedet. Her skal norskutvikla sorter konkurrere i et marked som i stor grad domineres av utenlandske sorter. 

– Frida og Saga er to gode, norske sorter som skal prøve å hamle opp med de utenlandske, sier Jørn Haslestad, bærrådgiver i NLR Innlandet. 

 

Søt og smakelig

En uhøytidelig test på kontoret, viser at de to norske sortene gjør det godt på kriterier som smakelighet og sødme, målt opp mot en av de nyere utenlandske sortene. Hovedsorten i Norge, Korona, var ikke med i denne uformelle testen. 

– De norskforedlede sortene Frida og Saga er i stor grad foredlet med tanke på smakspreferanser, sier Jørn Haslestad. 

Den utenlandske representanten i smakstesten, nederlandske Rumba, skårer klart dårligst på smak. 

– Rumba varierer noe i smak, men ble i panelet bestående av ni ansatte i NLR, vurdert som noe smakløs og til dels med et snev av parfyme, forteller Haslestad. 

De NLR-ansatte var omtrent delt på midten i smakspreferanser på Saga og Frida. Fem deltakere likte Saga best, mens fire likte Frida best. Ingen hadde Rumba på topp. 

Testpanelet blant ansatte i NLR Innlandet klare til innsats. Fra venstre: Terje Skogheim, Jørn Haslestad, Erkki-Einar Søberg, Knut Erling Røhnebæk, Åsmund Langeland og Mari Egge Jacobsen. FOTO: Morten Berntsen

 

Det ytre teller

Derimot vinner det ytre hos Rumba fram. Rådgiveren forklarer at den koniske formen på bæret og et glansfylt ytre gjør den mer attraktiv for øyet. 

– Testpanelet var nær sagt enstemmig i at Rumba er den sorten som ser best ut, sier Haslestad. 

Saga er den sorten som i særlig grad kommer uheldig ut når det gjelder utseende. Den usymmetriske bærformen gjør den mindre lekker, og dette lar vi oss lure av. 

– Vi spiser helt klart med øynene, sier Haslestad. 

De to norskforedla jordbærsortene Saga (foran) og Frida (bak) til venstre og nederlandske Rumba til høyre. FOTO: Morten Berntsen

Allerede i 2016 var Jørn Haslestad ute i åkeren og prøvesmakte nye jordbærsorter. 

Rådgiver prøvesmaker jordbærsorter from Morten Berntsen on Vimeo.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.