Sibirvåren holder på snøen

11.04.2018 (Oppdatert: 11.04.2018) Morten Berntsen

– Man kan nok kalle det en sibirvår. Temperaturen ligger 2,5 til 3 grader under normalen for 1961-1990 de siste tretti dagene, forklarer Jørn Haslestad, rådgiver i NLR Innlandet.

Jørn Haslestad, rådgiver i NLR Innlandet, sjekker værstatistikken for denne vinteren. FOTO: Morten Berntsen

At mange har måttet se langt ned på gradstokken for å få øye på kvikksølvet, bekreftes i statistikken. 

– For målestasjonen på Kise har mars måned vært dobbelt så kald. Snittemperaturen ligger på -6,2 grader mot normalt -3,1, sier den vær-ivrige rådgiveren, som kan tilføye at vi må langt tilbake i historien for å finne en tilsvarende stabil og kjølig vinter. 

 

Les mer: Såtid i bygg og hvete (fra Forsøksmelding 2015)

 

Varmt sammenligningsgrunnlag

Jørn Haslestad forklarer at vintrene på 90-tallet var av den milde sorten. Derfor kommer vi ekstra uheldig ut når vi sammenligner årets vinter med normalperioden 1961-1990. 

– Vinteren i år har ikke vært streng. Den har bare vært veldig stabil. Det har aldri vært mildværsperioder. Dessuten utpeker mars måned seg med å være kjøligere enn normalt. Det førte til at vinteren vedvarte, forklarer han. 

Men at vinteren har vært ekstra snørik vil ikke Haslestad være med på. 

– Selv om mange har en oppfatning av at vi har druknet i snø, viser statistikken at vi ikke har hatt mer nedbør enn normalt for de fire vintermånedene. Det spesielle er at vi ikke har hatt milde perioder som har smeltet snø, sier Haslestad, som må tilbake til barndommens 70-tall for å finne tilsvarende snømengder. 

 

Les mer: Såtidspunktet bestemmer avlingsnivået

 

Våren lar vente på seg, og tiden brukes til å forberede forsøkssesongen. FOTO: Åsmund LangelandFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.