KSL-krav til kjøttprodusenter

08.02.2018 (Oppdatert: 12.02.2018) Morten Berntsen

Kjøttprodusenter som ikke følger opp internkontrollsystem, vil nå få 20 present trekk i oppgjøret fra slakteriet.

Kjøttprodusenter som ikke tilfredsstiler KSL-krav vil få 20 prosent trekk i oppgjøret. Illustrasjonsfoto: Franz Anders Bakken

Ny revidert avtale for kjøttbransjen i Kvalitetssystem i landbruket (KSL) er nå klar. Avtalen trer i kraft 1. april og er undertegnet av alle slakteriene i Norge og Matmerk, melder Bondebladet på sine nettsider.

I følge en pressemelding fra Matmerk er det 12 prosent av norske bønder som ikke har etablert internkontrollsystem som KSL. De 88 prosent av bøndene som har god orden på sitt KSL-system vil ikke merke endringer som følge av denne avtalen. 

 

NLR kan KSL

Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet har kompetanse til å bistå bønder med å få på plass en internkontrollrutine.

– Vi stiller med et bredt nettverk av rådgivere, med mye kompetanse innenfor landbruk. Mange bruker sin HMS-rådgiver til nettopp å få orden på KSL på sin gård, sier Linn Thorud, HMS-rådgiver i NLR Innlandet.

Hun forteller at dokumentasjonskravene må oppfylles, men at det er viktig å se på KSL som et verktøy til å oppnå bedre kvalitet på produktene og til å skape en tryggere arbeidsplass. 

– Sammen med de tiltakene man kommer fram til sammen med ansatte og familie kan dette brukes til å utvikle drifta og bedre sikkerheten på gården. Et papir i en perm har aldri hverken reddet liv eller økt avlinga, sier Thorud. 

 

Ingen kontrollmyndighet

Linn Thorud har vært hos mange bønder som ønsker hjelp til å få orden i sitt KSL-system. Det kan handle om alt fra å avdekke avvik til å få satt riktige produktdatablader i sin respektive ringperm.

– Det er slik at alle har forbedringspotensial, og de aller fleste har avvik ved egenrevisjon gjennom KSL-systemet. Da handler det om å få notert ned avviket, og sette opp en plan for hvordan dette skal lukkes, sier Thorud.

Hun understreker samtidig av HMS-rådgiverne i Norsk Landbruksrådgiving absolutt ikke har noen kontrollmyndighet.

– Vi er her for å hjelpe bonden, slik at arbeidshverdagen kan bli tryggere for både bonden selv og familien, poengterer Thorud.

Dersom du trenger hjelp i ditt KSL-arbeid, tar du kontakt med din HMS-rådgiver.

 

Trenger du hjelp til KSL-arbeidet?

Ta kontakt med din HMS-rådgiver

Elisabeth Onsager

Linn Thorud

Tore Jevnaker

Frank Juul Christiansen

Jens Chr. LiedFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.