Skal(l) bli bedre

03.04.2018 (Oppdatert: 03.04.2018) Morten Berntsen

Skallkvalitet var hovedtemaet på Mandelpotetseminaret 2018, som gikk av stabelen i mars. Og nettopp skallkvaliteten er det viktigste fokusområdet for mandelpotetprodusentene.

Skallfinish er en stor utfordring i mandelpotetproduksjon. FOTO: Morten Berntsen

– En av hovedutfordringene i mandelpotetproduksjon er nemlig skallfinish. Dette gjelder selvsagt for andre sorter også, men mandel er i en særstilling når det kommer til skallmisfarging som største årsak til utsortering hos pakkeriene, forklarer Vidar Westum.

Han er potetrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet og arrangementsansvarlig for Mandelpotetseminaret 2018.

 

Vellykket fagsamling

Seminaret hadde 43 deltakere og tilbakemeldingene har vært utelukkende positive.

– Mandelpotetseminaret, som med sin plassering på Savalen, er et egnet sted for å møte rådgivere, kollegaer og andre utøvere i bransjen. Det er gode samtaler og erfaringsutvekslinger i pauser og utover kvelden. Jeg opplever at deltakerne finner seminaret nyttig og lærerikt, forteller Westum.

– En av deltakerne oppsummerte dette veldig godt: Mandelpotetseminaret er to halve dager og ei full natt, supplerer rådgiveren.

 

Fokus på fag

I programmet var det gjort plass til fagforedrag om resultater fra forsøk som omhandler skallkvalitet og nitrogengjødsling.

– I tillegg hadde flere av foredragsholderne synspunkter på mulige tiltak som produsentene kan gjøre for å forbedre egen produksjon, sier Vidar Westum.

– Vi er tilbake med nytt seminar i 2020. I 2019 arrangeres nasjonalt potetseminar, lover rådgiveren.

 

Fornøyde deltakere på Mandelpotetseminar 2018.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.