Havremester i Hedmark

04.12.2018 (Oppdatert: 04.12.2018) Morten Berntsen

Seieren i Økologisk havremesterskap gikk til Sverre Lang-Ree fra Stange i Hedmark, og det i en sesong som har vært preget av krevende dyrkingsforhold.

Sverre Lang-Ree (t.v.) er økologisk kornbonde på Stange i Hedmark. Sammen med Stein Olav Nyvoll, rådgiver i NLR Innlandet, halte han i land seieren i Økologisk havremesterskap. Foto: Morten Berntsen

– Vær- og føreforhold er viktig for mange konkurranser, så også for dette mesterskapet, sier Einar Strand, fagkoordinator korn i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og juryformann for konkurransen.

 

Tørt og varmt

Til tross for tørke og høy temperatur, trakk laget fra Hedmark det lengste strået i konkurransen, og det med en åker som har svingt fra helt fantastisk til nærmest dødsdømt. 

– Vi hadde en veldig bra vår. Min far har aldri sett så bra oppspirt åker noen gang. Litt lenger ut på sommeren var jeg på nippet til å melde meg av hele konkurransen, sier Sverre Lang-Ree. 

På konkurranseåkeren ble det registrert ei avling på 556 kg per dekar, og det var nok til å klatre til topps på premiepallen. Åkeren ble ikke vannet i løpet av sommeren. 

– Jeg har et sterkt konkurranseinstinkt, og det er artig å gjøre det bra, sier Sverre Lang-Ree, som sikret Hedmark seieren for tredje året på rad. 

 

LES MER: Vinner for andre gang

 

Hjemmebanefordel?

Økologisk havremesterskap er en dyrkingskonkurranse som arrangeres av Foregangsfylket Økologisk korn. Fire økologiske kornprodusenter, fra Østfold i sør til Trøndelag i nord, har denne sesongen konkurrert om høyst mulig avling per dekar, og med seg på laget har de hatt sin økologiske rådgiver fra Norsk Landbruksrådgiving. Det er tredje året konkurransen er avholdt, og det er tidligere vært konkurrert i bygg og vårhvete. Vinneren er den som høstet høyest avling, målt i kilo per dekar. 

– Bonden og rådgiveren bestemmer selv hvilke dyrkingstiltak som settes inn, men alt som gjøres må være i henhold til regelverket. At konkurransen foregår på hjemmebane, gjør at vi får både ulikt klima og ulik jordart, sier Annbjørg Øverli Kristoffersen, forsker hos NIBIO og ansvarlig for gjennomføringen av årets konkurranse. 

– Det har vært en krevende sesong for landbruket generelt, og for konkurransen spesielt, tilføyer Øverli Kristoffersen. 

Hun oppsummerer sesongen som tørr og varm for alle deltakerne, selv om slutten av sesongen ble våt hos den nordligste deltakeren.  

– I Trøndelag kom det betydelig med nedbør i september. Her kunne man bytte ut sandaler med gummistøvler, sier Øverli Kristoffersen.

 

Du kan lese mer om dyrkingspraksisen hos deltakerne i Fagbladet Økologisk LandbrukFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.