Fagdag om mekanisk rotugrasbekjempelse

17.09.2018 (Oppdatert: 21.09.2018) Morten Berntsen

Hvordan kan vi mest effektivt få has på rotugraset? Det og flere spørsmål får du svar på når det inviteres til fagdag om mekanisk rotugrasbekjempelse fredag 28. september.

For å lykkes med rotugrasbekjempelsen, må man forstå ugrasets biologi. FOTO: Morten Berntsen

Rotugras som kveke, åkertistel og åkerdylle er problematiske ugras for alle gårdbrukere, uansett kultur. Årlig brukes det store ressurser og mye energi i bekjempelse av disse. 

– Rotugrasa er sterkt avlingsreduserende. I løpet av fagdagen skal vi gi svaret på hvordan man mest effektivt kan få has på dem, lover Kari Bysveen, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. 

 

Forstå ugraset

For å kunne lykkes med bekjempelse, er det viktig å vite hvilke tiltak man kan sette inn, og når det er riktig tidspunkt. 

– Det handler om å kjenne sin fiende. Derfor legger vi opp til en kort og konsis gjennomgang av hvordan ugrasa oppfører seg, før vi går ut og ser på maskindemonstrasjon, sier Bysveen. 

Rotugrasbekjempelse handler ikke bare om gammel viten. Det skjer et betydelig forsknings- og utviklingsarbeid på fagområdet. Kjell Mangerud er fortsatt en aktiv part i dette arbeidet. 

– Kjell Mangerud oppsummerer siste års forskning hvor en nyutviklet maskin har vært prøvd. Rotskjæreren, som den kalles, har blitt testet på steinrik jord på Hedmarken denne sesongen. Denne har i forsøk hatt god effekt på åkertistel, og Mangerud prøver nå å komme åkerdylle til livs med samme maskin, forteller Bysveen. 

(saken fortsetter under bildet)

Kjell Mangerud forteller om resultater fra forsøk med den nye rotskjæreren. FOTO: Morten Berntsen

 

Når teorien er unnagjort, bærer det ut i felt. Her vil maskinforhandlere få femten minutter til disposisjon for å fortelle og demonstrere sitt utstyr. 

– Det vil også være muligheter for prøvekjøring, informerer Bysveen. 

 

Fagdagen finner sted på Jønsberg videregående skole (se kart) fredag den 28. september kl 10:00

Påmelding

På grunn av matservering, trenger vi påmelding innen 21. september. 

> Program og påmeldingFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.