Spar penger med riktig såkornmengde

23.11.2018 (Oppdatert: 23.11.2018) Morten Berntsen

I 2019 kan du spare store beløp på å beregne såkornmengden på ny, og ikke bare kjøre på gammel innstilling.

Ole Johan Stafsberg fyller såmaskina med såkorn. FOTO: Morten Berntsen

– Såkornet vi skal bruke i 2019 er mindre og lettere i vekt enn vanlig. Det gjør at vi må beregne såkornmengden på ny. Dette er en potensiell kilde til å spare store beløp, sier Harald Solberg, fagleder korn i Norsk Landbruksrådgiving Innlandet. 

 

Fram med penn og kalkulator

Rådgiveren anbefaler alle å beregne såkornmengden ut fra aktuelt parti kommende sesong, enten om det fra egen avl eller det er innkjøpt vare. For å finne riktig såmengde, anbefaler rådgiveren å ta utgangspunkt i formelen under. 

 

Tabell 1: Antall spiredyktige frø per kvadratmeter

Art Morenejordsområder Siltjordsområder
6-radsbygg 400 425-450
2-radsbygg 400 400-425
Havre 500 500
Vårhvete 500-500 550

Som forsikring anbefaler rådgiveren å legge på ett kilo på såmengden man regner seg fram til. 

– Nå må vi rett og slett regne ut såmengden på ny. Det er ikke nok å bare skru ned litt på mengden på såmaskina til våren, sier Solberg. 

– Å ha en oppfatning om riktig såmengde, bestille og bruke såkorn etter det, er presisjonslandbruk i praksis – enten du kjører med eller uten GPS-utrustet traktor, sier rådgiveren.  

 

Det er anbefalt å bergne såmengden på ny for kommende sesong, og faktisk ta seg tid til gode dreieprøver. Foto: Morten Berntsen

 

God såkornkvalitet

Fra Kimen såvarelaboratoriet AS meldes det om god sjukdomssituasjon på årets såkorn. Kornet har god spiring, svært lite sykdom og i liten grad behov for behandling mot sopp. 

– I tillegg er spiretregheten borte, supplerer Solberg.

For kornprodusenter som ønsker å bruke såkorn av eget parti, anbefaler rådgiveren at en spireprøve er det minste man kan gjøre. 

– Legg hundre korn til spiring på et fuktig kjøkkenpapir. Tell hvor mange korn som spirer, og du får spireprosenten på såkornpartiet ditt, sier han. 

 

Les mer: Eget såkorn krever god kontroll

Ønsker du å vite mer om årets såkorn og forsøksresultater? Ta turen til Faguka i NLR Innlandet (26. – 29. november).Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.