
Årets tørre forsommer gir svært gode forutsetninger for å lykkes med ugrasharving. I tillegg har harva god effekt på skorpebryting.
Harald Solberg, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet, beskriver årets tørre forsommer som ideell for å bekjempe ugras i korn med ugrasharv. Bruk av ugrasharv er et viktig tiltak i integrert plantevern i korn.
– I år er det ugrasharvas år, sier han.
En viktig forutsetning for å lykkes med ugrasharving, er at jorda er tørr og smuldrer ved kjøring. Hensikten er å rykke opp ugras og legge disse til tørking, samt å dekke ugras med jord.
– I begge tilfeller er det nå så tørt at ugraset vil dø, sier Solberg.
Riktig bruk
Selv om værforholdene ligger til rette for ugrasharving, er det helt avgjørende for resultatet at harva brukes rett og på riktig tidspunkt.
– Blindharving, det vil si harving før kornet spirer, var vanskelig i år. Kornet spirte veldig raskt, og det overrasket nok mange, sier Solberg.
Han mener derfor at man nå bør konsentrere seg om harving på tre-firebladstadiet.
– Man bør i all hovedsak unngå harving når kornet er på tobladstadiet, fordi kornet er da på sitt svakeste.
LES MER: Skal du ugrasharve?
NIBIO har laget to informasjonsvideoer om ugrasharving. Her kan du få tips og veiledning. Saken fortsetter under videoene.
Blindharving:
Etter oppspiring:
Bryter også skorpe
Ugrasharva kommer også med en hyggelig bieffekt. Det er et ypperlig redskap til å bryte og løsne skorpedannelser på jordet.
– Et lag med løs jord øverst, vil redusere fordampningen fra jorda. Vi trenger å bevare all den fuktigheten vi kan når langtidsværmeldinga melder fortsatt tørt vær, sier Solberg.
På enkelte jordarter kan skorpedannelse bli et problem når jorda tørker ut. Det kan gjøre det vanskelig for kornet å spire.
LES MER: Mer korn med mindre kjemi
Norsk Landbruksrådgiving Innlandet
Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu
Telefon: 625 50 250
E-post: innlandet@nlr.no
Org.nummer: 960476573