GROVFÔR: 500 døgngrader mellom første- og andreslått er et godt mål for å høste god kvalitet på andreslåtten.
Tipset kommer fra Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. Han har tatt en nærmere titt på klimastatistikk for de tidligste områdene i Innlandet.
Selv om perioden for førsteslått har vært lang og trøblete for mange, var det en del som fikk høstet første gang relativt tidlig i juni. For disse vil det være aktuelt å begynne planlegginga av tidspunkt for andreslått.
LES MER: Satser på kvalitet på førsteslåtten (video)
– De som slo førsteslåtten tidlig, medio juni, vil ha en varmesum som nå er i underkant av 400 døgngrader. For at man skal høste god kvalitet på andreslåtten, det vil si over 0,90 FEm per kilo tørrstoff, i timoteibasert eng, bør det ikke være noe særlig over 500 døgngrader mellom første- og andreslåtten, forklarer rådgiveren.
0,90 FEm tilsvarer 6,37 MJ per kilo tørrstoff.
LES MER: Graskvalitet i Innlandet i 1. slått (krever innlogging)
Han råder alle grovfôrdyrkere til å følge med på planteutviklingen i egen eng.
– Antall skudd per kvadratmeter i timotei-eng er et dårlig mål for når man bør ta andreslåtten. Det produseres mer bladmasse enn aksbærende strå på denne tida av vekstsesongen. Derfor er det bedre å bruke døgngrader som førende mål når man skal høste, sier Jørgensen.
Landbruksmeteorlogisk Tjeneste (LMT) gir deg oversikt over værdata fra klimastasjoner i hele landet. Her kan du finne døgngrader og nedbørssum for værstasjonen som er nærmest deg.
Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet, oppfordrer grovfôrdyrkere som høstet førsteslåtten tidlig å sjekke utviklinga i egen eng for å finne riktig slåttetidspunkt for andreslåtten. FOTO: Morten Berntsen
For mer detaljert informasjon om energikonsentrasjon og fiberinnhold i grovfôret ved slåttetidspunktet, anbefaler Stein Jørgensen å ta en titt på Grovfôrmodellen.
– Dette er et beslutningsstøtteverktøy hvor du kan legge inn egne data for å planlegge tidspunkt for andreslått, sier han.
LES MER: Ha fokus på tørrstoffprosenten når du velger ensileringsmiddel
Modellen skal underveis i vekstsesongen gi støtte for valg av høstetid i to- og treslåttesystem i eng som brukes til fôrproduksjon.
– Den er utvikla på grunnlag av data fra timoteidominert eng, men kan også brukes på bestand dominert av flerårig raigras, supplerer Jørgensen.
Ta kontakt med din rådgiver.
Du finner kontaktinformasjon i vår ansatteoversikt
Norsk Landbruksrådgiving Innlandet
Blæstad, Høyvangvegen 40, 2322 Ridabu
Telefon: 625 50 250
E-post: innlandet@nlr.no
Org.nummer: 960476573