Varmesum bestemmer tidspunkt for andreslått

10.07.2019 (Oppdatert: 10.07.2019) Morten Berntsen

GROVFÔR: 500 døgngrader mellom første- og andreslått er et godt mål for å høste god kvalitet på andreslåtten.

For å få god kvalitet på grovfôret bør det ikke være mer enn 500 døgngrader mellom første- og andreslått. FOTO: Morten Berntsen

Tipset kommer fra Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. Han har tatt en nærmere titt på klimastatistikk for de tidligste områdene i Innlandet. 

Selv om perioden for førsteslått har vært lang og trøblete for mange, var det en del som fikk høstet første gang relativt tidlig i juni. For disse vil det være aktuelt å begynne planlegginga av tidspunkt for andreslått. 

LES MER: Satser på kvalitet på førsteslåtten (video)

 

Følg med i egen eng

– De som slo førsteslåtten tidlig, medio juni, vil ha en varmesum som nå er i underkant av 400 døgngrader. For at man skal høste god kvalitet på andreslåtten, det vil si over 0,90 FEm per kilo tørrstoff, i timoteibasert eng, bør det ikke være noe særlig over 500 døgngrader mellom første- og andreslåtten, forklarer rådgiveren. 

0,90 FEm tilsvarer 6,37 MJ per kilo tørrstoff. 

LES MER: Graskvalitet i Innlandet i 1. slått (krever innlogging)

Han råder alle grovfôrdyrkere til å følge med på planteutviklingen i egen eng. 

– Antall skudd per kvadratmeter i timotei-eng er et dårlig mål for når man bør ta andreslåtten. Det produseres mer bladmasse enn aksbærende strå på denne tida av vekstsesongen. Derfor er det bedre å bruke døgngrader som førende mål når man skal høste, sier Jørgensen. 

Landbruksmeteorlogisk Tjeneste (LMT) gir deg oversikt over værdata fra klimastasjoner i hele landet. Her kan du finne døgngrader og nedbørssum for værstasjonen som er nærmest deg. 

Stein Jørgensen, grovfôrrådgiver i NLR Innlandet, oppfordrer grovfôrdyrkere som høstet førsteslåtten tidlig å sjekke utviklinga i egen eng for å finne riktig slåttetidspunkt for andreslåtten. FOTO: Morten Berntsen

 

Beslutningsstøtte for høstetidspunkt

For mer detaljert informasjon om energikonsentrasjon og fiberinnhold i grovfôret ved slåttetidspunktet, anbefaler Stein Jørgensen å ta en titt på Grovfôrmodellen

– Dette er et beslutningsstøtteverktøy hvor du kan legge inn egne data for å planlegge tidspunkt for andreslått, sier han. 

LES MER: Ha fokus på tørrstoffprosenten når du velger ensileringsmiddel

Modellen skal underveis i vekstsesongen gi støtte for valg av høstetid i to- og treslåttesystem i eng som brukes til fôrproduksjon. 

– Den er utvikla på grunnlag av data fra timoteidominert eng, men kan også brukes på bestand dominert av flerårig raigras, supplerer Jørgensen. 

Trenger du rådgiving?

Ta kontakt med din rådgiver. 

Du finner kontaktinformasjon i vår ansatteoversikt

> Ansatteoversikt NLR InnlandetFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.