Bestill biorest!

31.01.2019 (Oppdatert: 18.02.2019) Morten Berntsen

GJØDSEL: NLR Innlandet og Mjøsanlegget på Lillehammer har nå inngått en samarbeidsavtale om formidling og bestilling av biorest. Mange års utprøving dokumenterer at dette er en god gjødselkilde.

NLR Innlandet formidler nå biorest fra Mjøsanlegget på Lillehammer. Illustrasjonsfoto: Morten Berntsen

Skal du ha biorest fra Mjøsanlegget skal du derfor fra nå bestille dette via NLR Innlandets avdeling på Lillehammer. Har du mulighet til å ta imot utenom spredesesong får du betaling på 15 kr pr m³. 

 

Godt dokumentert virkning

Biorest er en tyntflytende organisk gjødsel med cirka 3,5 prosent tørrstoff. Biorest er den resten som er igjen etter biogassproduksjon på matavfall fra husholdninger og næringsmiddelindustrien. 

– Bioresten har blitt brukt og utprøvd som gjødsel til landbruket i over ti år. Vi ser av analyser at NPK-forholdet ligger nær Fullgjødsel 22-3-10. Fra forsøk erfarer vi at biorest er ei god gjødselvare, der nitrogenvirkninga ligger nær opptil mineralgjødsel, sier Franz Anders Bakken, rådgiver i NLR Innlandet. 

For å sikre vekstene mot svovelmangel, anbefaler Bakken å gjødsle med en kombinasjon av biorest og mineralgjødsel. 

– Dersom du klarer å molde ned raskt etter spredning, er dette ei god gjødsel for korndyrking. Den er også godt egnet i engdyrking. Biorest er tyntflytende, og trekker seg raskt ned i bakken. Dette sikrer god utnytting av næringsstoffene, sier Bakken. 

 

(saken fortsetter under bildet) 

Biorest kan brukes som rein vare, eller brukes til å tynne ut husdyrgjødsel. Illustrasjonfoto: Morten Berntsen

 

LES MER: 
Biorest øker kornavlingene

 

– Vi oppfordrer derfor bønder som har ledig lagerkapasitet til å ta kontakt med oss. Det godtgjøres også nå med 15 kr per kubikkmeter til de som har kapasitet til å ta imot biorest utenom spredesesong, sier Franz Anders Bakken. 

– Transporten er gratis for de som holder til innenfor 50 kilometer fra Mjøsanlegget på Lillehammer, opplyser han. 

 

LES MER:
Biorest som gjødsel på eng

 

Gode spredeegenskaper

Som all gjødsel med organisk opphav, varierer innholdet av næringsstoffer noe. 

– Analyseresultater viser at det er innholdet av ammoniumnitrogen som varierer minst, og ligger på rundt 2,5 kg nitrogen per tonn biorest. Det er derfor ei næringsrik gjødsel med gode spredeegenskaper, og den egner seg både for spredning som rein vare eller for å tynne ut husdyrgjødsel, sier Bakken. 

Han opplyser videre at biorest fra Mjøsanlegget ikke er godkjent for økologisk bruk, da det blir tatt imot råvarer fra storhusholdninger og næringsmiddelindustrien. 

 

Biorest

Er det aktuelt for deg å ta imot biorest, eller ønsker du mer informasjon om gjødsla så er det bare å ta kontakt med NLR rådgiverne på Lillehammer. Vi tar imot bestillinger og formidler kontakt videre med transportørene. 

 

Kontaktinformasjon:

Franz Anders Bakken

Randi JarstadFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.