Still gjødselsprederen riktig

31.10.2019 (Oppdatert: 31.10.2019) Morten Berntsen

FAGMØTE: Hvordan skal du få riktig mengde gjødsel til å havne på rett sted på jordet uten at det blir glipper eller overlapper? Eller at gjødsla havner i kanten der hegg og kratt vokser?

Delta på fagmøte om hvordan du kan stille inn og kalibrere gjødselsprederen. FOTO: Morten Berntsen

– Gjødsla koster nær 5 kroner per kilo, og det er viktig at den havner der vi har tenkt at den skal være, sier Ole Jakob Ulberg, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. 

Han arrangerer derfor fagmøte med temaet innstilling, kalibrering og bruk av handelsgjødselspreder. 

 

Rett innstilling for god utnytting

Hvert år kjører en gjennomsnittlig stor gård ut flere tonn handelsgjødsel gjennom en sentrifugalspreder, og det er derfor avgjørende at gjødsla havner der den skal. 

– Hvis du har opplevd å se mørkegrønne striper i enga eller åker med lyse striper, er det en klar pekepinn på at sprederen ikke er riktig innstilt eller at kjøremønsteret er feil, sier Ulberg. 

I tillegg vil det på fagmøtet være en gjennomgang av enkle GPS-system som hjelper deg med å holde riktig kjøremønster ved gjødselspredning. 

– Vi har fått både selgere av slike systemer og bønder som har brukt slikt utstyr til å komme og fortelle om sine erfaringer. I tillegg skal vi høre fra en bonde som har erfaring med bruk av Kverneland Geospread - en spreder som åpner og stenger automatisk under kjøring, forteller Ulberg. 

Han ønsker alle velkommen til fagmøtet på Sødorp Gjestegiveri på Vinstra tirsdag 5. november kl 12.00

> Se programFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.