Trolig nok grovfôr

15.03.2019 (Oppdatert: 15.03.2019) Morten Berntsen

GROVFÔR: Snøen ligger dyp de fleste steder, og våren lar vente på seg. Samtidig minker fôrlagrene raskt. Allikevel tror rådgiverens at det de fleste husdyrbøndene i Innlandet har ordnet seg nok fôr.

Rådgiverne i NLR Innlandet anslår at det trolig er nok grovfôr til å komme seg gjennom innefôringssesongen. FOTO: Asbjørn Hagene.

Etter fjorårets grovfôrsesong hvor avlingsnivået lå på cirka en halvpart av normalen, ble det gjort mange grep for å skaffe nok fôr til husdyrbesetningene. Det var knyttet stor spenning til hvordan dette ville gå når vi kommer ut på etterjulsvinteren. 

– De grove trekka for Innlandet er at de fleste fikk ordna seg med kjøpt rundball av ymse slag, samt at mange skaffet seg halm. Vårt inntrykk er at de fleste har kontroll fram til beiteslipp og førsteslått, sier Oddbjørn Kval-Engstad, grovfôrrådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. 

 

Buffer mot sen vår

Midt i mars måned ligger fortsatt snøen djup mange steder, og en sen vår vil tære hardt på et allerede slunkent grovfôrlager. 

– Alle ønsker selv å ha en buffer mot sen vår og utsatt beiteslipp. Derfor drøyer også alle med å selge et eventuelt overskudd av surfôr eller halm, forklarer Kval-Engstad. 

Rådgiveren og hans kolleger har fått en del henvendelser om noen har fôr til salgs, men det har så langt vært lite fôr tilgjengelig i markedet. 

– I grovfôrdominerte områder, slik som dalstrøka, har de fleste bra kontroll og mye løser seg med intern handel. På flatbygdene er det i større grad handlet med halm. Dessverre er det lite eller ikke noe fôr til salgs i disse områdene, sier Kval-Engstad. 

 

Likevel bekymret

Mange melkeprodusenter har tett oppfølging med rådgivingsapparatet i TINE, og det er utarbeidet gode fôringsplaner og disponeringer for å komme godt ut av en vanskelig situasjon. Allikevel er rådgiveren bekymret for situasjonen hos enkelte. 

– Først og fremst er vi bekymret for dem vi ikke hører noe fra. Har disse nok fôr? Hvordan går det her? Det vet vi lite om, sier Oddbjørn Kval-Engstad. 

– Særlig gjelder dette for saue- og ammekuprodusenter som ikke har like tett oppfølging med rådgivingstjenesten, supplerer han. 

 

Trenger du grovfôr?

NLR Øst, NLR Viken og NLR Innlandet samarbeider om formidling av grovfôr. 

> Les mer

 

Felleskjøpet har importert grovfôr fra Island. 

> Les merFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.