Første gnagerkurs fulltegnet

21.01.2019 (Oppdatert: 21.01.2019) Morten Berntsen

– Vi opplever stor interesse for gnagerkursene vi arrangerer, sier Jens Chr. Lied, rådgiver i NLR Innlandet.

Fulltegnet gnagerkurs. FOTO: Magnus Haugland

Fra 15. oktober ble det åpnet opp for at personer som eier og/eller leier en landbrukseiendom kan få autorisasjon for å bruke enkelte gnagermidler. 

– Det viser seg at interessen er stor. Nå har vi avholdt de første kursene, og de ble raskt fulltegnet, forklarer Jens Chr. Lied, rådgiver i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) Innlandet. 

Sammen med kollegaer har han satt opp ytterligere sju kurs rundt om i enhetens geografiske område. Det vil være en deltakerbegrensning på 25 deltakere per kurs, så det gjelder å ikke sitte på gjerdet. 

 

LES MER: Autorisasjonskurs gnagermidler

 

Gift ikke førstevalget

Rådgiveren erfarer at mange ikke er klar over at utplassering av gift er det absolutt siste tiltaket man gjør. 

– Gift er siste utveg. Det er mange forebyggende tiltak man må gjøre i forkant. Her er det viktig med god ryddighet med å fjerne alt som kan være mat for gnagerne, samt å tette husene slik at utøy holdes ute, forklarer Lied. 

– Gift skal ikke brukes som et forebyggende tiltak, understreker han. 

– Gift skal ikke brukes som et forebyggende tiltak. 

 

Flere kurs

Selv om vi nå er godt inn i rekka av kurs som skal avholdes, utelukker ikke rådgiveren at det kan settes opp ytterligere kurs. 

– I første rekke kjører vi nå de kursene som er satt opp. Det er vanskelig på nåværende tidspunkt å si hvor mange flere kurs det blir. Vi må lodde stemningen og kartlegge behovet først, sier Jens Chr. Lied. 

Dersom du ønsker å ta autorisasjonskurs i gnagermidler, må du være klar over at det stilles en del krav i forkant av kurset. 

– Du må eie eller leie en landbrukseiendom. I tillegg må du ha gyldig plantevernmiddelautorisasjon, forklarer Lied. Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.