På tide å tenke gjødslingsplan

30.10.2019 (Oppdatert: 30.10.2019) Morten Berntsen

GJØDSLING: Tidlig gjødslingsplanlegging og tidlig gjødselbestilling vil i de fleste tilfeller være økonomisk gunstig. NLR Innlandet lager gjødslingsplaner som er økonomisk gunstige for din gård, og som vil være et nyttig verktøy for å lykkes med planteproduksjonen.

Tidlig planlegging av gjødsling og gjødselinnkjøp vil i de fleste tilfeller være økonomisk lønnsomt. FOTO: Morten Berntsen

En gjødslingsplan skal tilfredsstille kravet for utbetaling av tilskudd. En god gjødslingsplan vil i tillegg gi grunnlaget for riktig utnytting av næringsstoffer og avling av god kvalitet. Som ekstra bonus kan en god gjødslingsplan spare deg for store beløp årlig, ved å tilpasse gjødslinga og gjødseltypene bedre. 

LES MER: Gjødslingsplanlegging

 

Tidlig planlegging

Det vil alltid være bedre å lage gjødslingsplanen på et tidlig tidspunkt. Da er sist vekstsesong fortsatt friskt i minne, og man kan ta hensyn til dette i planleggingen av neste år. 

– En god gjødslingsplan gjøres bestandig før man går og bestiller gjødsel, sier Kjetil Mostue, gjødslingsplanlegger i NLR Innlandet. 

LES MER: CropSat styrer sprederen

Han oppfordrer alle bønder til å være tidlig ute med bestilling av gjødslingsplan. 

– Vi ønsker at alle fyller ut skiftenoteringsskjemaet ved bestilling av gjødslingsplan. Dette skal være sendt ut til alle sammen med forrige gjødslingsplan. Dersom du ikke finner igjen dette, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt med oss, så sender vi på ny, sier Mostue. 

NLR Innlandet tilbyr gjødslingsplanlegging på alle våre kontorer. Kapasiteten vil variere. Ta derfor kontakt med din planlegger for å avtale gjødslingsplanlegging. 

LES MER: Vår- og delgjødsling til bygg

 

Tidlig innkjøp

Å kjøpe gjødsel tidlig er i de aller fleste tilfeller øknomisk gunstig. Tida for å bestille gjødsel og få den levert og fakturert på dette kalenderåret, begynner å bli kort. 

– Vi har ingen eksakt dato for siste frist for bestilling, men på et tidspunkt sier vi at vi ikke kan garantere leveranse før 31.12, sier Ragnar Dæhli, ansvarlig for gjødsel i Felleskjøpet Agri. 

Han kan videre fortelle at Felleskjøpet vanligvis har hele varespekteret tidlig på høsten, men at det i år har oppstått en uvanlig situasjon for enkelte gjødselslag. 

– Vi er sluttsolgt for Fullgjødsel 21-6-6, noe som er utypisk. Når det gjelder NPK 24-3,5-6 så kan den stadig handles, men leveransen vil ikke være før i første kvartal i 2020, forteller Dæhli. 

Utover etterjulsvinteren kan han opplyse om at det er gjødseltyper det går lite av man først blir tom for hos forhandlere. 

– Det er de smale gjødselslagene vi går tomt for. Det er typisk Fullgjødsel 18-3-15, Fullgjødsel 22-2-12, NK 22-0-12 og Fullgjødsel 20-4-11, opplyser Ragnar Dæhli. 

 

Skiftenoteringsskjema

Vi ønsker at alle fyller ut skiftenoteringsskjema ved bestilling av gjødslingsplan. Dette skal være sendt ut sammen med forrige gjødslingsplan. Dersom du ikke finner igjen dette, kan du ta kontakt med din planlegger. 

> Ansatte i NLR InnlandetFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.