Skal kartlegge god bondehelse

16.09.2019 (Oppdatert: 16.09.2019) Morten Berntsen

HMS: Et nystartet prosjekt skal kartlegge gode tiltak for å styrke bønders helse, med fokus på forebygging og beredskap innenfor psykisk helse i Innlandet. Arbeidet skal ledes av NLR Innlandet, som samarbeider med Ruralis, institutt for rural- og regional forskning, og psykolog Trond Løkling.

Et nytt prosjekt skal kartlegge gode tiltak for å styrke bønders helse. Illustrasjonsfoto: Morten Berntsen

For å kunne sikre at man har en aktiv, sosial og økonomisk bærekraftig landbrukssektor, er vi avhengig av en frisk bonde. Når den psykiske helsen svekkes, så svekkes vår livskvalitet. Når den psykiske helsen svekkes betydelig, så svekkes også vår funksjonalitet. 

– Kunnskap om bønders mentale helse og hva som kan gjøres for å forebygge mental uhelse og fremme god mental helse er derfor veldig viktig, sier Linn Thorud, rådgiver i NLR Innlandet og prosjektmedarbeider. 

 

Kartlegging og anbefaling

Prosjektet "Psykisk helse i landbruket" skal oppsummere kunnskap og kartlegge gode tiltak for å styrke bønders helse og skal resultere i en rapport som oppsummerer behovet for nye tiltak  med fokus på forebygging og beredskap innenfor psykisk helse i Innlandet. 

– Vi har fått med oss svært dyktige samarbeidspartnere i forprosjektet og vi er spente på å ta fatt på arbeidet, sier Signe Opsahl, daglig leder i NLR Innlandet og prosjektleder. 

Prosjektet starter opp i september 2019 og rapport med anbefalinger om videre arbeid leveres til Oppland fylkeskommune i januar 2020. 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.