Jordbærfres pynter opp etter høsting

19.08.2019 (Oppdatert: 21.08.2019) Jørn Haslestad

VIDEO: I arbeidet med lete etter gode metoder for å regulere ugras og utløpervekst i jordbær, har allerede innovative dyrkere funnet løsninger som bidrar godt i jordbæråkeren. På Hadeland i Oppland har en ombygd risknuser gjort nytte for seg i nærmere tjue år.

En ombygd risknuser har tjent som et mekanisk alternativ for ugras- og øutløperregulerer i jordbær i over tjue år. FOTO: Jørn Haslestad

 

Hos jordbærdyrker Tor Magne Egge på Brandbu i Gran, kjøres det årlig gjennom 70-80 dekar jordbær med potetrisknuser for å "frisere" feltene, som han sier. Den eldre Underhaugknuseren har gått i feltene til Egge i snart tjue år og er et viktig redskap i feltene etter høsting. Etter frisering langs kantene og i tomfårene er feltene klare for eventuell jordbærmiddsanering, som blir enklere å utføre på en god måte da mye av bladverket som skjermer for sprøytevæska blir fjernet. I tillegg blir det etter friseringen kjørt over og svidd med Reglone i mellom fårene, enn så lenge. Neste år er imidlertid Reglone borte, men friseringen kommer til å bestå, og den engasjerte jordbærdyrkeren har planer om ytterligere innovasjon for å forbedre klippejobben.

– Jeg har lyst til å prøve en ren beitepusser til denne jobben, når risknuseren etter hvert må fases ut, sier Egge. Da må jeg ta bort enkeltkniver slik at det en sparer igjen akkurat den ønskede jordbærradbredden, forklarer han.

 

Fort gjort

Underhaugsknuseren har gjennomgått en mindre ombygging ved at de originale slagjerna er fjernet og erstattet av egenkonstruerte slagjern som klipper ei jevn flate og er innstilt slik at ønskelig bredde på raden som skal stå igjen stemmer. Hos Egge er det kårkall Anders Tore som er hovedsjåfør for klippejobben og den som først tok risknuseren i bruk da han var produsent.

– Det er en stor fordel med en liten og smidig traktor til denne jobben, sier Anders Tore. Da kan jeg kjøre opp mot 10 km i timen og unngår rygging og snuing, og kan kjøre rett inn i fårene uten tap av tid, sier han. Tidligere ble det brukt en eldre bakhjulstrekker til arbeidet, men i bratt terreng er firehjulstrekk en nødvendighet. 

 

Egnethet

Risknuseren brukes på et relativt plant underlag da det ikke dyrkes på opphøyd drill. I tillegg har Egge alt areal på enkeltrad og knuseren er tilpasset dette opplegget. Om denne typen knuser kan tilpasses dobbeltrad er usikkert, men en typebeitepusser vil antagelig være bedre egnet. På opphøyd drill vil det bli mer utfordrende å få til ei jevn klippehøyde ut mot tomfåra hvis en ikke justerer lengden på slagjerna. Uansett om en får på plass effektive kjemiske svimidler for regulering av plantemasse i jordbærradene framover, er enkle mekaniske redskaper til god hjelp også.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.